A magyar válogatott használta ki a legjobban azt a lehetőséget, hogy 24 csapatos lett az Európa-bajnokság

futball
2016 június 28., 04:25
comments 99

Az Európa-bajnokság teljes értékelésével még várhatunk, de az látszik, hogy a torna kibővítése 16-ról 24 csapatosra a végső eredményt nem befolyásolja.

Öt csapat jutott ki csoportharmadikként az Eb-re, Magyarországon kívül Törökország, Ukrajna, Írország, Svédország.

A lehetőséget mi használtuk ki a legjobban. Nemcsak kijutottunk, hanem a csoportkörben veretlenek maradtunk, az öt megszerzett ponttal pedig csoportelsőként tovább is jutottunk.

Az ukránok egyedüli csapatként három zakóval mentek haza. A törökök legalább az utolsó meccsüket megnyerték a csehek ellen, de így is kiestek.

A részvétel pótselejtezőn kiharcoló svédek és az írek egy csoportba kerültek az Eb-n. Egymás ellen döntetlen játszottak (ez volt a svédek egyetlen pontja), az írek pedig az utolsó fordulóban éltek azzal a lehetőséggel, hogy az olaszok a tartalékcsapatukat játszatták, győztek és továbbjutottak.

A legjobb harmadikok különbajnoksága:

  1. Magyarország 5 pont
  2. Írország 4 pont
  3. Törökország 3 pont
  4. Svédország 1 pont
  5. Ukrajna 0 pont

A legjobb nyolc közé viszont már egy olyan csapat sem jutott, amelyik a létszám felduzzasztásának köszönheti a részvételét. A nyolcaddöntőben minket a belgák vertek 4-0-ra, az íreket a házigazda franciák küldték haza.

Ez alapján akár úgy is tűnhet, hogy a selejtezők pompásan beárazták a csapatokat, de ez sem igaz. Van öt olyan csapat is, amelyik csoportelsőként jutott ki, és már csomagolhattak is.

A legnagyobbat az osztrákok égtek, ők 9 győzelemmel és egy döntetlennel jutottak ki az Európa-bajnokságra, ahol aztán rögtön az első meccsen kikaptak tőlünk, győzniük egyszer sem sikerült, mindössze egy pontot szereztek a portugálok ellen.

Az angolok tökéletes, 10/10-es győzelmi mutatóval jutottak ki az Eb-re. A tornán már csak Walest sikerült legyőzniük, tegnap pedig Izland kiejtette őket.

A címvédő spanyolok kilenc győzelem mellett mindössze egyszer szenvedtek vereséget a selejtezőkben. Aztán az Eb-n a csoportkör utolsó fordulójában kikaptak a horvátoktól, ezért Olaszországgal kerültek szembe a nyolcaddöntőben, akik simán kiverték őket.  

A csehek is megnyerték a selejtezőcsoportjukat, Izlandot és a törököket előzték. Ehhez képest az Európa-bajnokságon az osztrákokhoz hasonlóan ők is csak egyetlen pontot szereztek, az csodaszámba ment a horvátok ellen, a spanyoloktól és a törököktől kikaptak.

A mi selejtezőcsoportunkat Észak-Írország nyerte. Ők nagy nehezen továbbjutottak a tornán a csoportjukból a harmadik helyen, de a nyolcaddöntőben kikaptak Walestől.

Csoportelső volt még a selejtezőkben Olaszország, Belgium, Németország és Portugália. Ők még versenyben vannak. Portugália viszont csak csoportharmadikként csúszott át a kiesés szakaszba, mögöttünk és Izland mögött, bár a horvátok az Eb legborzasztóbb meccsén legyőzték, és továbbjutottak.

Az Eb hivatalos végeredménye szerint a magyar válogatott 13. lett:

9. Horvátország
10. Spanyolország
11. Svájc
12. Anglia
13. Magyarország
14. Írország
15. Szlovákia
16. Észak-Írország
17. Törökország
18. Albánia
19. Románia
20. Svédország
21. Csehország
22. Ausztria
23. Oroszország
24. Ukrajna

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.