A kísérleti egereknél már működik a Zika elleni oltás

Egészségügy
2016 június 29., 05:37
comments 127

Nagyban növelte a hihetetlen gyorsasággal terjedő Zika-vírus megállításának esélyeit, hogy a legutóbbi állatkísérleteknél a kísérleti gyógyszerrel már teljes védelmet tudtak biztosítani a beoltott egereknek a betegség ellen. Az amerikai kutatók a kísérlet során a Zika megtisztított változatával szemben tesztelték sikeresen az oltást a rágcsálókon.

photo_camera A Zika-vírus az újszülötteknél kisfejűséget okozhat - Fotó: AFP/dpa/Rafael Fabres
Ugyanakkor még jó ideig eltarthat, amíg az oltást embereken is tesztelhetik, ráadásul az sem biztos, hogy a most kifejlesztett gyógyszer minden embernél egyformán hatékony tud lenni. Fennáll a veszélye, hogy egyeseknél akár növelheti is az olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint például a dengue-láz.

Dan Barouch, a kutatás vezetője az egereknél elért eredményekről elmondta, hogy ez egy fontos lépés a védőoltás kifejlesztése felé, de még egy rakás további kutatásra van szükség. Hatalmas eredménynek nevezte, hogy már egy oltással is el tudták érni a teljes védelmet, de még azt is vizsgálják, meddig tart ez a hatás. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.