Egy kis fejlesztés az energetikában, kevesebb halott magzat. Mondja a Nemzetközi Energia Ügynökség

szennyezés
2016 június 29., 19:18

Míg időről időre egymás torkának esnek az emberek amiatt, hogy joga van-e a terhességmegszakításhoz a nőknek,vallástól és világnézettől függetlenül vígan szennyezi a levegőt mindenki. Holott az évi 40-50 millió szándékos abprtusz mellett évi 6,5 millió magzat a légszennyezés miatt hal meg - pedig ezeket a terhességeket senki nem akarja szántszándékkal megszakítani. És a párizsi székhelyű tutimegmondó világszervezet, az olajipar stabilitása érdekében a '70-es évek olajválsága után alapított Nemzetközi Energia Ügynökség, angol rövidítéssel IEA szerint ezen a hatmillió magzaton még tudnánk is segíteni.

Hétfői jelentésükben (mely teljes egészében itt elérhető) azt állítják, hogy már relatíve csekély, a teljes energetikai beruházások 7%-át kitevő extra költség árán el lehetne érni, hogy a jelenlegi trendek más irányba forduljanak ezen a téren. Most úgy fest, hogy 2040-re már 7,5 millió magzatot veszít el az emberiség évente, de az IEA azt mondja, hogy ha az energiapolitikában érvényre jutnának az általuk szorgalmazott változtatások, az is elérhető volna, hogy felére csökkenjen a rossz levegő miatt bekövetkező vetélések száma.

Tanulmányuk szerint ezzel a 7%-nyi extra költséggel egyrészt megoldható lenne, hogy a lakáson belüli légszennyezés (fa- vagy széntüzelésű konyhai tűzhelyek, kályhák használata) 1,8 milliárd ember otthonában csökkenhessen korszerűbb energetikai módszerek bevezetésével. Ez nyilván a fejlődő világban jelentene nagy változást. Másrészt szigorúbb levegő-minőségi előírásokkal, energiahatékonysági programokkal a fejlett világban is el lehetne érni, hogy az emberiség energiaigénye az ezek nélkül előrejelzett érték 13%-ával kevesebb legyen, emellett a mai kb. 45%-os korszerű füstgáz-tisztítási szint az energiaszektor kibocsátásának 3/4-ére kiterjedjen.

Az IEA által Clean Air Scenariónak elnevezett program a politikusoknak ad feladatot. Azt javasolják a kormányoknak, határozzanak meg levegőminőségi hosszú távú célokat, segítsék az ipart elérni ezeket és építsenek ki olyan monitoring-rendszert, amellyel mindenki, állam, cégek, lakosság követheti, hogyan alakul a levegő minőségének helyzete.

Mi sem egyszerűbb, ugye?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.