Bemutatkoztak az MKB ismeretlen tulajdonosai

gazdaság
2016 június 30., 10:36
comments 47

Sajótájékoztatón mutatkoztak be az MKB új, rejtélyesnél rejtélyesebb, fantomszerűbbnél fantomszerűbb tulajdonosai. Pontosabban azok az emberek, akik az ő pénzüket kezelik, mert a tulajdonosokat továbbra sem ismerhetjük meg.

Először Semsey Barna szingapúri befektetési bankár szólt, aki az MKB-vásárló konzorciumot vezető Blue Robin tanácsadójaként volt jelen. Rögtön azzal kezdte, hogy azért láthathattak napvilágra ellentmondásos értesülések az MKB tulajdonosváltásáról, mert a feleket szigorú titoktartás kötötte.

A helyzet azonban nem fog tisztulni. Semsey szerint ugyanis a vásárló konzercium egy kollektív befektetési formában veszi birtokba az ötödik legnagyobb magyar bankot. Így a végső befektetők neve nem nyilvános információ. Semsey később kérdésre sem árulta el, hogy kik az alapok legnagyobb befektetői.

photo_camera Balról jobbra: Pellei József a Pannóni Nyugdíjpénztár részéről, Benczédi Balázs, a CIG-csoporttól, Sergei Galperin, a JP Morgan tanácsadója, Rakesh K. Aggarwal, a Blue Robin vezetője, Semsey Barna, a Blue Robin tanácsadója, és a Jaksa János, a Minerva Tőkealap-kezelő vezetője.

A befektetők konzorciuma egyébként a folyamat során alakult ki, a kisebbségi tulajdonosokat a JP Morgan boronálta össze. A felügyeletek és Európai Bizottság megismerheti a tulajdonosokat, de a nyilvánosság nem.

Semsey azt is bejelentette, hogy dolgozói részvényesi program indul, "hogy a bank dolgozói is érdekeltek legyenek a sikerben."

Kérdésünkre azt is elmondta Semsey, hogy

a bank részvényeinek 15 százaléka kerül a menedzsmenthez,

még a tőzsdére lépés előtt (ennek az Európai Bizottsággal elfogadtatott tervek szerint 2019 októberig kell megtörténnie). Az MKB jelenlegi menedzsmentjét Balog Ádám vezeti, aki az MNB alelnöki székből ült át az MKB élére. Általában Matolcsy György emberének tartják.

Egyékbént pedig nemzetközi, kiemelt tapasztalatokkal rendelkező bankárok fognak sürgölődni a bank körül.

Sergei Galperin a JP Morgan részéről arról beszélt, hogy örül, hogy ez a "fantasztikus tranzakció" létrejött, ami "az elejétől fogva teljesen transzperens volt".

Jaksa János szerint "ez egy emelkedett pillanat, egy igazi mérföldkő az életünkben". Nekünk ez tényleg egy fantasztikus érzés, mondta Jaksa. Az, hogy tegnap átutalták a vételárat, ami a legmagasabb volt, egy kilenc hónapos időszakot zárt le. Volt, hogy ünnepnapokon is dolgoztak!

Jaksa szerint jó az MKB track rekordja (a magyar történelem legnagyobb veszteségét összehozó pénzintézetéről van szó: hat év alatt hatszázmilliárd mínusz), és főleg a vállalati hitelezés, illetve a private banking területen lesz aktív a bank.

A Blue Robin vezetője, Rakesh K. Aggarwal örült, hogy végre személyesen találkozhat a róla sokat beszélő magyar újságírókkal. Aggarwal elmondta, a Blue Robin azért jött létre, hogy európai pénzügyi eszközökbe fektessenek be, azt pedig a JP Morgannek köszönhetik, hogy rátaláltak az MKB-ra, mint befektetési célpontra.

Aggarwal elmondta, a mostani, helyi menedzsment és annak stratégiája nagyon tetszik neki, ezért maximálisan támogatni fogja őket.

Ő is nagyon örült neki, hogy milyen átlátható volt az eladási folyamat.

A Blue Robin cégformája körüli bizonytalanságokról Semsey kérdésünkre azt mondta, hogy a Blue Robin egy befektetési alap, nem egy kft; lesz egy cég, ami a vagyont kezeli (ez a luxemburgi cég), és egy, ami eszközli a befektetősét. Az ázsiai befektetők nagyon komfortosan érzik magukat egy luxemburgi pénzügyi alapban, mondta Semsey.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.