Egymás ellen fordultak a Brexit-kampány konzervatív nagyágyúi

külföld
2016 június 30., 09:00
comments 223

Fantasztikus időket él a brit belpolitika, mindenki mindenki farkasa most már.

A Brexitről szóló népszavazás kihozta a politikusokból az ármányt és az ambíciót. Értelem nélküli érzelmek, büszke balítéletek mindenütt.

Az ellenzéki Munkáspárt parlamenti képviselői meg akarják buktatni a párt nemrég megválasztott elnökét, aki viszont a tagság támogatásában bízva maradni akar, és leváltotta az árnyékkormányának tagjainak nagy részét.

Ám a brit baloldal összeomlása mellett a kormányzó konzervatívok sem kímélik magukat. Nagyon sokan jelentkeztek be a pártelnöki - miniszterelnöki posztra, és ami a legérdekesebb, hogy megtette ezt Michael Gove is csütörtök reggel.

A két áruló most egymásnak esett

Gove a Cameron-kormány igazságügyminisztere, és hatalmas meglepetést okozott, amikor február végén közölte, hogy a kilépésre fog szavazni, majd az egyik fő hangadója lett a Brexit-kampánynak. Gove-t ugyanis Cameron családi barátjának tartották, például ő a miniszterelnök legkisebb gyerekének keresztapja, a két család rendszeresen összejárt, a feleségek barátnők voltak.

Gove árulása után két nappal jelentette be Boris Johnson volt londoni polgármester, hogy ő is a Brexit oldalára állt. Johnson szintén Cameron szövetségese volt korábban, évfolyamtársak voltak az egyetemen, együtt lettek a konzervatív párt erős emberei, kifejezetten baráti volt a viszonyuk idén februárig.

Michael Gove (balra) és Boris Johnson (jobbra) nemrég még vállt vállnak vetve kampányoltak. Most egymás ellen küzdenek. Fotó: AFP/ Mary Turner
photo_camera Michael Gove (balra) és Boris Johnson (jobbra) nemrég még vállt vállnak vetve kampányoltak. Most egymás ellen küzdenek. Fotó: AFP/ Mary Turner

Gove és Johnson egymást támogatták a kampány idején, kettejük szövetsége nyilvánvalónak tűnt. A két egykori újságíró (Gove a Timesnak, Johnson a Telegraphnak dolgozott, utóbbi még brüsszeli tudósító is volt) remek retorikai érzékükkel nagy hatással voltak a választókra, cikkeik és beszédeik sokakat győzhettek meg arról, hogy szavazzanak a kilépésre.

Erre szerdán kiszivárgott egy e-mail, amiben Gove felesége arra figyelmeztette a férjét, hogy ne támogassa feltétel nélkül Johnson miniszterelnöki ambícióit, legfeljebb ha megfelelő biztosítékot kap tőle további karrierjére. És erre Gove csütörtök délelőtt bejelentette, hogy elindul Johnson ellen a párt vezetéséért és a kormányfői székért, mert nem érzi úgy, hogy eddigi szövetségese volna a megfelelő vezető.

És aztán kora délután jött a fordulat: Johnson bejelentette, hogy mégse akar pártelnök-miniszterelnök lenni!

Rajtuk kívül még sokan mások is jelölik magukat: legfontosabb ellenfelük Theresa May lehet, a belügyminiszter ugyanis a bentmaradást támogatta, így ő a konzervatív párt másik vonalához tartozik.

Szintén indulásra készül a pártból Andrea Leadsom energetikai miniszter, Liam Fox volt hadügyminiszter és Stephen Crabb munka- és nyugdíjügyi miniszter is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.