Matolcsy rokona, Nógrádi György és sok fideszes is százezreket kap havonta a külügytől

POLITIKA
2016 június 30., 06:37
comments 138

A külügyminisztérium még 2013-ban hozta létre a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-t, állítólag azért, hogy exporthoz juttasson magyar vállalkozásokat.

A kereskedőháznak ugyanakkor tanácsokra is szüksége van, ezért vesz is bőven ilyeneket. A Magyar Nemzet végignézte ezeket a szerződéseket, és ezt találta:

  • Matolcsy Mátyás (Matolcsy György rokona) a gazdasági minisztériumnál dolgozott, ameddig Matolcsy György volt a miniszter. Két hónappal azután, hogy Matolcsy György jegybankelnök lett, Mátyás munkaviszonya megszűnt a gazdasági minisztériumnál. Viszont tanácsadói szerződést kötött vele a Magyar Nemzeti Kereskedőház, két és fél év alatt közel 10 millió forint értékben.
  • Emlékeznek Lengyel Zoltán egykori fideszes képviselőre, aki 2007-ben egy igazoltatáskor rendőrökkel dulakodott, és ezért felfüggesztett börtönre ítélték, és ez derékba törte politikai pályáját? Ő január óta havonta 800 ezerért ad tanácsot a kereskedőháznak.
  • Hajdu Petra, a Kormányzati Információs Központ egykori sajtófőnöke viszont nem tanácsokat ad, hanem az Egyesült Államokban havi egymillió forintért ügynöki munkát végez a kereskedőháznak.
  • Lánszki Regő, II. kerületi fideszes önkormányzati képviselő pedig szakértőként segíti a kereskedőházat, havi 400 ezerért.
  • Nógrádi György szakértő tanácsait pedig havi 500 ezer forinttal díjazza a kereksedőház.

(mno.hu)

A kereskedőház szerint minden oké. Többek között így reagáltak:

"A megnevezett szakértők számos olyan feladatot látnak el, melyekhez szakmai tapasztalatuk, nemzetközi kapcsolatrendszerük elengedhetetlen, legyen szó okos város technológiákról, nemzetközi gépipari beszállítói környezetről, az amerikai piacok minőségi elérését és helyi szinten történő magyar cégek képviseletének ellátásáról, vagy épp exportképes agrártermékek felkutatásáról és azokhoz kapcsolódó termékpályák korrekciójáról."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.