Nagybajomban nincs nagy baj, gólyás falvak találkozója annál inkább

Állatvédelem
2016 június 30., 14:51

Az Európai Gólyás Falvak Találkozójának ad helyet a gólyák városa, ahova eljön mindenki, aki fontos, illetve akinek fontos a fehér gólyák ügye.

A jelenleg tizenöt települést tömörítő hálózatnak Nagybajom 1996 óta tagja. A városban volt, hogy tizenhat pár gólya fészkelt, számuk idén hat pár, bár a Wikipedia szerint évente harminc pár költ.

A hálózat tagjainak képviselői 2004 óta minden évben találkoznak az egyik "gólyás településen", keresve a gólyák védelmének lehetőségeit. Erre azért is van nagy szükség, mert az emberi tevékenység következtében megváltoznak a gólyák szokásai, és csökken élőhelyük nagysága.

A klímaváltozás miatt sok gólya nem is költözik Afrikába, egy részük például felszámolásra ítélt spanyolországi szeméttelepeken telel, mások új útvonalakat keresnek és elpusztulnak, de problémát jelenthetnek az élőhelyeket kettészelő útépítések is. Magyarországon az egyre aszályosabb nyarak és a nyárfaerdők vízelszívó hatása okoz nagy gondot, ezek következtében ugyanis eltűnnek a gólyák létéhez szükséges mocsaras területek. (MTI)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.