Minden ötödik iraki gyerek súlyos veszélyhelyzetben van

háború
2016 július 01., 07:07
comments 32
Szíriai lány egy Irakban felállított menekült táborban (AFP PHOTO/KARIM SAHIB)
photo_camera Szíriai lány egy Irakban felállított menekült táborban (AFP PHOTO/KARIM SAHIB)

Összesen 3,6 millió gyerek van kitéve valamilyen fenyegetésnek Irakban az ENSZ szárnya alatt működő UNICEF adatai szerint, amit csütörtökön tett közzé a szervezet. Minden ötödik gyereket halál, sérülés, testi vagy nemi erőszak, erőszakkal történő hadseregbe állítás és emberrablás veszélye fenyeget. Másfél év alatt 1,5 millióval nőtt a veszélyben lévő gyermekek száma.

Irakban jelenleg nagyjából 15 millió gyermek él és közel harmaduk humanitárius segítségre szorul. Az összes gyerek 10 százaléka, nagyjából 1,5 millió gyermek kényszerült otthona elhagyására az Iszlám Állam által 2014-ben indított terrorista cselekmények és fegyveres erőszak miatt. Egészségügyi ellátásuk és oktatásuk sem megoldott.

Az Iszlám Állam terjeszkedése óta fegyveresek 1496 gyereket raboltak el, akik közül többeket harcra kényszerítettek vagy megerőszakoltak. (UN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.