Itt az Eb meglepetése: Wales 3-1-re elverte, és kiejtette Belgiumot

futball
2016 július 01., 18:50
comments 174

Fantasztikus meccsen, óriási pörgés mellett Wales teljesen megérdemelten verte meg 3-1-re az Európa-bajnokság egyik nem is annyira titkos esélyesének tartott belga válogatottat, és a legjobb négy között majd Portugáliával játszhat a döntőbe jutásért. Ez az eddigi legnagyobb meglepetése.

Pedig az előjelek nem a brit csapatnak kedveztek. Az első csoportmeccsen, az olaszoktól elszenvedett vereség óta a belgák meccsről meccsre jobban játszottak, a nagy kérdés az volt, hogy ez a lendület, ami eddig csúcsán balszerencsénkre épp ellenünk volt, tart-e tovább a negyeddöntőben is. Walestől ellenben kevesen vártak sokat, gyakori vélemény volt a meccs előtt, hogy a könnyebb ágon idáig jutó válogatotton könnyedén mennek majd át Lukakuék.

Robson-Kanu és Bale (AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND)
photo_camera Robson-Kanu és Bale (AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND)

Ehhez képest az első félidő remek játékot hozott, és a walesiek egyáltalán nem tűntek esélytelennek vagy alárendeltnek. Bár az elején Belgium borzasztóan bekezdett, és több ígéretes helyzet után a 13. percben sárga tarajos Nainggolan elképesztően nagy gólt lőtt:

link Forrás

Wales viszont egyáltalán nem ült le. A két kapu előtt egymás után jöttek a helyzetek, a félidőben a walesieknél volt többet a labda, és többet is passzoltak. Végül jött a megérdemelt egyenlítés is, egy szöglet és nagy helyezkedés után, az elalvó belga védelem mellett Williams fejelt a kapuba.

link Forrás

A második félidő ugyanúgy indult, mint az első: a belgák nekirohantak a walesieknek, de a helyzetek sorra kimaradtak. Itt éppen Lukaku fejel mellé:

link Forrás

A kihagyott helyzetek pedig megbosszulták magukat,

az 55. percben az addig beszorított walesiek szereztek vezetést, Robson-Kanu egészen döbbenetesen nagy csele után. A gólpasszt ismét Ramsey adta, ezzel Beckham óta ő lett az első brit játékos, aki két gólpasszt adott egy Eb-meccsen.

link Forrás

Ramsey amúgy is fantasztikus formában volt, az első félidőben öt helyzetet hozott össze csapata számára, többet, mint bárki más a pályán.

A gól után arra lehetett volna számítani, hogy a belgák még nagyobb nyomást helyeznek a walesi kapura, de erre sokáig nem voltak képesek. Wilmots még a félidő kezdetén beküldte Fellainit, ami már önmagában nem tűnt túl jó ötletnek, a hátrányban pedig kifejezetten hiányzott a lecserélt Carrasco. Ha pedig a belgák a kapu közelébe tudtak kerülni, a walesi védelem a helyén volt, James Chester nagyszerűt játszott.

Hazard és Bale küzd a labdáért (AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN)
photo_camera Hazard és Bale küzd a labdáért (AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN)

A legnagyobb egyenlítési helyzet a 74. percben jött el, amikor Alderweireld beadása után Fellaini fejelt mellé. Ekkora a belgák teljesen brites játékra váltottak, a magas Fellainire ívelgettek a labdákat, aki néhányszor veszélyesen tudta lefejelni a labdákat. Egy kezezés miatt Ramsey megkapta a sárgáját, ezzel biztossá vált, hogy ha tovább is jut Wales, nem játszhat a portugálok ellen.

A következő percek ugyanerről szóltak, sorra jöttek a belga helyzetek, sőt, talán egy 11-es is járt volna a belgáknak, amikor a 83. percben Nainggolan lábára tapostak a tizenhatoson belül.

És ahogy az lenni szokott, ismét jött a walesi gól. A 85. percben Gunter nagyszerű beadását Vokes fejelte el a hosszúra.

link Forrás

Wales csapatként is nagyszerűt alkotott, és talán éppen ez volt az, ami a belgáknál az egész Eb alatt hiányzott. Rengeteg világklasszis játékos és óriási tehetség, de nem voltak összerakva csapatként. Mégis kevesen számítottak arra, hogy pont Wales ellen fognak kipukkadni.

A harmadik gól után a belgáknak ötletük se nagyon volt, az utolsó percekben komoly helyzetekig sem jutottak el.

Walesieknek a döntőbe jutásért szerdán a Portugálokkal játszanak. És a portugál válogatott nem is tűnik verhetetlennek, még úgy sem, hogy Wales csapatából hiányozni fog Davies és Ramsey.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.