Meghalt Elie Wiesel Nobel-békedíjas holokauszttúléő

GYÁSZ
2016 július 02., 19:37
comments 52

87 éves korában szombaton meghalt Elie Wiesel Nobel-békedíjas amerikai író, holokauszttúlélő és aktivista – írja a Haaretz. Wiesel 57 könyvet írt, a leghíresebb műve Az éjszaka, ami a náci koncentrációs táborokban szerzett élményein alapult.

Elie Wiesel 2015. április 28-án
photo_camera Elie Wiesel 2015. április 28-án (Fotó: Mark Sagliocco / Getty Images / AFP)

Ortodox zsidó családban született Máramarosszigeten, Romániában, mint Eliezer Wiesel. Az anyanyelve a jiddis volt, de magyarul is jól megtanult. Anyja, Feig Sára a híres Dodye Feig, egy közeli faluban földművesként tevékenykedő haszid zsidó lánya volt, apja Wiesel Slomó egy magyar ortodox zsidó leszármazottja volt, aki zöldséges üzletet vezetett.

Elie Wieselnek három lánytestvére volt – két nővére, Hilda és Beatrix, valamint egy húga, Cippóra. Beatrix és Hilda túlélték a háborút és egy francia árvaházban találkoztak újra Elie-vel. Később mind Észak-Amerikába emigráltak, Elie 1961-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot. Cippóra, Slomó és Sára nem élték túl a háborút.

A második világháború után Párizsban telepedett le,ahol először hébert tanított és karvezetőként dolgozott, majd hivatásos újságíró lett, izraeli és francia lapokban publikált. 1960-ban Arthur Wang, a Hill & Wang Könyvkiadó alapítója száz dollárt adott a látszat kedvéért előlegként, és az USA-ban kinyomtatta Az éjszaka című művét. 1961-ben átköltözött az USA-ba, ahol 2 év után megkapta az állampolgárságot. Wiesel Amerikában a Boston University-n tanított és az Elie Wiesel Alapítvány elnökeként dolgozott. A Holocaust-emlékbizottság elnökeként sok előadást tartott világszerte.

2009. december 9-11. között Magyarországra utazott, ami a háború utáni első hivatalos hazai látogatása volt, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség meghívására a magyarországi Chábád Lubavics mozgalom alapításának 20. évfordulója alkalmából, ahol felszólalt Bajnai Gordon akkori miniszterelnök és Sólyom László akkori köztársasági elnök is. (Haaretz, Wikipedia)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.