A kitiltási bortány miatt nem, de Horváth András ellen továbbra is nyomoz az ügyészség

bűnügy
2016 július 06., 06:36
comments 55

Horváth Andrást, az áfabotrányt kirobbantó NAV-alkalmazottat még 2013 decemberében jelentette fel egykori munkaadója, mert azt vélelmezték, hogy illetéktelenül jutott hozzá és vitt ki az adóhatóságtól adatokat. A főügyészség most a Népszabadság kérdésére elárulta, hogy szeptemberi határidővel „információs rendszer vagy adat megsértésének vétsége miatti nyomozás" folyamatban van.

Fotó: Botos Tamás / 444
photo_camera Fotó: Botos Tamás / 444

A nyomozás határidejét rendszeresen meghosszabbítják, és Horváth ugyan hivatalosan nem gyanúsított még az ügyben, nyilvánvaló, hogy ellene zajlik az eljárás.

A történet azzal kerek, hogy mindeközben a Fővárosi Főügyészség közleményben jelezte, nem nyomoz tovább a kitiltási botrány ügyében - annak ellenére sem, hogy az üggyel kapcsolatba hozott T. Viktor András a bíróságon egyértelműen utalt rá, a Bunge amerikai étolajgyár lobbistája magas szintről kapott ajnálatot arra, hogy kétmilliárd forint fejében kijárják neki az étolaj ÁFA-jának csökkentését.

Az áfabotrányban indult másik nyomozás sem halad túl sebesen. Ezt Horváth feljelentése nyomán indította a rendőrség 2013 végén, hogy kiderüljön, valóban állíttattak-e le vizsgálatokat adóelkerülő cégekkel szemben a NAV-ban.

Itt egyetlen (NAV-alkalmazott) gyanúsítottig jutott az ügyészség, de őt is 2014 novemberében hallgatták ki, azóta más név nem került elő, és gyanús, hogy a két éves nyomozási határidő lejártával nem emel vádat az ügyészség, és megszünteti az eljárást. (Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.