Ronaldo két villanással döntőbe juttatta Portugáliát

futball
2016 július 06., 20:57
comments 112
Cristiano Ronaldo a lefújás pillanatában a 2:0-ás portugál győzelemmel zárult Eb-elődöntőn Lyonban. AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
photo_camera Cristiano Ronaldo a lefújás pillanatában a 2:0-ás portugál győzelemmel zárult Eb-elődöntőn Lyonban. AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES

"0:0 és tizenegyesek, fél egyig dolgozni fogok" - feleltem a csajomnak, amikor azt kérdezte, hogy Wales nagyon ki fog-e kapni. Tévedtem, de az első percek alapján még úgy tűnt, hogy igazam lesz. A portugálok az Eb kieséses szakaszában jól bevállt tízemberes védekezéssel készültek, amivel szemben Walesnek láthatóan nem volt fegyvere. A meccs első negyedórákának legizgalmasabb jelenete így ez volt, még a kezdőrúgás előttről:

link Forrás

A patthelyzetből mégis ők mozdították ki a meccset azzal, hogy ötvédős felállásuk ellenére rengeteg helyet hagytak a széleken. Ezzel kimozdították a portugálokat a védekezésből, akik szemre is szép támadásokat vezettek. Különösen akkor voltak veszélyesek, amikor Ronaldo mélyen kihúzódott a jobbszélre.

Hogy a walesiek szándékosan adtak-e ennyi teret, vagy csak az új összetételű védelem összeszokatlansága miatt, azt nem tudom. Az viszont biztos, hogy ezzel lehetőségük lett kontrázni, és több szélső elfutásból is helyzetet teremtettek.

A félidő legjobb időszakát Bale helyzete vezette fel a 19. percben: egy laposan a 11-es pont felé lőtt szögletet futott be az ötös távoli sarkától, és futtából, ballal a jobb felső sarok fölé-mellé lőtte. Bravúr lett volna, ha bemegy. Két percre rá King maradt le kicsivel a szélen elfutó Bale beadásáról. A következő percekben nagyon nyitottá vált a játék, mindkét csapat gyorsan fejlődött fel a labdaszerzések után, gyors támadások követték egymást, nagyobb helyzet nélkül.

Egyben az is kiderült, hogy Pepe nélkül nagyon is sebezhető a portugálok belső védelme, ami Guerreiro és Cédric előrejátékát is visszavetette. Ronaldo is behúzódott középre, ahol már nagyon sűrű volt a védelem, és ahol Chester helyett már Collins védekezett ellene, tökéletesen. Hátul viszont stabilabbá váltak, vagyis megint leült kicsit a meccs.

A szünet után mindkét csapat zavartan kezdett, aztán az 50. percben a világ legjobban fejelő embere, Cristiano Ronaldo befejelt egy szögletet - Chester oldaláról, akit simán túlugrott.

link Forrás

Három perccel később pedig adott egy gólpaszt Naninak - egy nagyon gyenge beadást Chester fejelt ki röviden, Ronaldo egy érintés után visszalőtte középre, a leshatárról vagy azon is túlról visszafutó Sanchez átlépte, Nani pedig becsúszva a bal alsó sarokba pöckölte a jobbra vetődő kapus mellett.

link Forrás

Walesnek a 62. percben volt az első helyzete, de Vokes kicsit hosszan vette maga elé mellel a labdát a 16-oson belül, Bruno Alves tisztázni tudott. Az ellentámadásból Ronaldo vitte rá a labdát Chesterre, aki csak felrúgni tudta. Ronaldo nekifutott a 42. szabadrúgásának. Ez se lett gól, de legalább veszélyesen csapódott, és csak kicsivel ment fölé. (A 43.-at a sorfalba lőtte.)

A 66. percben váratlanul nagy helyzetbe kerültek a portugálok. Nani távoli, megpattanó lövése messzire kijött Hennessey-ről, a teljesen üresen berobbanó Joao Mário kapásból kicsivel a bal kapufa mellé lőtte.

A portugálok láthatóan élvezték a helyzetet:Wales nem nagyon tudott mit kezdeni a védelmükkel, ők viszont gyors kontrákkal folyamatos veszélyt jelentettek. A 70. percben pedig megint Ronaldo fejelt veszélyesen egy szöglet után, de Hennessy ezt védeni tudta. A 78. percben is hatalmasat mentett Danilo helyzeténél. A labda már átcsúszott a hasa alatt, de még vissza tudott vetődni, és még a gólvonal előtt ráfeküdt a labdára a messziről becsúszó Nani előtt.

link Forrás

A walesi csapatból nagyon hiányzott Ramsey, aki helyett Bale lépkedett vissza a labdákért, de ő inkább középen próbált áttörni. Támadásaiknál csak a helyzetük volt reménytelenebb, egyedül Bale nagyon távoli átlövései jelentettek némi veszélyt. Pedig a portugálok ekkor már átadták a területet, csak az órát ketyegtették, ami lassan le is járt. Portugália első, rendes játékidőben aratott győzelmével, megérdemelten jutott döntőbe a történelme legjobb eredményét elérő Wales-szel szemben.

Portugália-Wales 2:0

Gólszerzők: Ronaldo (50. p), Nani (53. p)

Jók: RONALDO, Adrien Silva, Danilo, ill. Bale, Collins

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.