Aki valaha is járt a Hungexpo-telken, el sem hiszi, hogy a rendőrség ekkora kommunista hazugsággal próbálkozott

belföld
2016 július 07., 10:52
comments 301

Aki élt a komcsi elnyomás alatt, az nehezen barátkozik azzal a gondolattal, hogy a rendőrség már évtizedek óta nem az államhatalom egyenruhás megfélemlítő szervezete, hanem olyan modern közsszolgáltató, mint a BKV. Erre mindig emlékeztetem magam, hogy ne legyen buta, indokolatlan rendőrparám. Erre most arra érkeztem haza, hogy a rendőrök azzal akarják kemény- és könnyűdrogos hírbe keverni a Liget-építkezés ellen a volt Hungexpo-telken tiltakozókat, hogy a területen talált fecskendőkről raknak ki fotókat a netre. Ez pont olyan bátor, vicces és arcátlan hazugság, mint amikor annak idején arról adtak ki hírt, hogy X ellenzéki az utcán rátámadt a békésen intézkedő rendőrökre, majd erőszakkal lefejelte a járdaszegélyt.

A Hungexpo-telken, amiről szó van, a mostani események kezdetén már jó pár éve állt elhagyatottan összesen 9 darab kisebb-nagyobb iroda- és melléképület. Ezek, amíg rendeltetésszerűen használták őket, a Hungexpo irodái voltak, majd onnantól, hogy a cég elköltözött innen, egy részük üresen állt, az egyikben pedig művészeti iskolák működtek még néhány évig, hogy utána az egész terület a hajléktalanok és a leglecsúszottabb drogosok tanyájává váljon.

A tetves drogtanya-hangulat olyan erős volt, hogy maga a Városliget Zrt is kihasználta azt idén március elején. Ekkor ugyanis sajtóbejárást szerveztek, azzal a nem is titkolt céllal, hogy megmutassák a sajtónak, micsoda undorító lepratelep az, amit fel fognak számolni, hogy a Magyar Zene Háza nevű új épületet húzzák fel a helyére. Az egész sajtóesemény célja az volt, hogy az újságírók fejébe - és szemébe - véssék: itt nem egy darab zöld parkot, hanem egy darab szó szerint teleszart, üvegcserepekkel és gusztustalan hulladékkal teli romos területet szüntetnek meg egy új, csinos ház kedvéért. Ott voltam én is és fotóztam. A túra eredménye ez a riport lett:

link Forrás

Én is láttam fecskendőket, mint az Index mellettem dolgozó fotósa, de pont azokat nem fényképeztem le külön, mert nem izgattak annyira a megdöbbentő összhatáshoz képest, de itt van egy pár eddig nem közölt fotóm arról, milyen volt itt a környezet.

Egészen elképesztő, hogy a rendőrök most azzal próbálkoztak, hogy a telket elfoglalva tartó aktivisták eltávolítása után innen fecskendőket szedjenek elő, olyan hangulatot keltve, mintha a tiltakozók alakították volna drogtanyává a helyszínt.

Csalódott is vagyok ugyanakkor, mert ez alapján a kép alapján a rendőrség simán megvádolhatta volna őket egyenruhás-fegyveres szervezkedéssel és az államhatalom megdöntésének kísérletével is:

Illetve rá lehetett volna húzni az egészre egy "minden művészeti iskolás drogos" vagy "minden művészeti iskolás odaszarik az osztály közepére" típusú országos hecckampányt is.

Micsoda kihagyott rendőrségi ziccerek!

És itt van pár további kép arról, milyen volt az egyik épület a kilencből, jóval a tiltakozók megjelenése előtt:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.