Az izlandi futballszövetség beszólt a dán náciknak, amiért rasszista kampányukhoz használták a csapatről készült képeket

Tbg
futball
2016 július 07., 17:48

Terjed a Facebookon is többféle verzióban egy kép, amelyen a francia válogatottat és az izlandit hasonlítják össze. Előbbiben rengeteg a fekete, utóbbiban a fehér játékos.

A dán nacionalisták egyenesen kampányolnak a mémmel, a francia válogatottat afrikainak, az izlandit európainak nevezve.

„Franciaország – Izland. Afrika – Európa” - szól a dán nacionalisták kampányplakátja.
photo_camera „Franciaország – Izland. Afrika – Európa” - szól a dán nacionalisták kampányplakátja.

Ezen aztán alaposan kiakadt az izlandi futballszövetség (KSÍ), és felszólítota a Danskernes Partit, hogy ne merészelje többet használni a válogatottról készült fotókat.

Egyúttal felszólítja drukkereit, hogy aki hasonlót lát a neten, jelezze nekik.

„A megkülönböztetésnek nincs helye a futballban, a futballszervezetek kemény harcot vívnak a rasszizmus ellen. Ez a harc még korántsem fejeződött be, és a KSÍ is minden erejével harcol a kirekesztés ellen.”

- írják közelémyükben az izlandiak, akik nemrég azzal kápráztatták el a világot, hogy a legjobb nyolc csapat közé jutottak a foci-Eb-n.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.