Öt rendőröt lőttek agyon egy dallasi tüntetésen

külföld
2016 július 08., 02:24
comments 469

UPDATE 9:25: Ötre emelekedett az áldozatok száma Dallasban, ahol a rendőrök elleni erőszak miatti tüntetésen támadtak orvlövészek rendőrökre. Az ötödik áldozat is rendőr, aki a kórházba szállítás után veszítette életét.

A tüntetéseket azért tartották, mert a héten két afroamerikai férfit is agyonlőttek a rendőrök az Egyesült Államokban, Louisianában és Minnesotában.

link Forrás

A CNN jelentése szerint a lövöldözés a Kennedy-gyilkosság helyszínétől, a Dealy Plazától két háztömbnyire volt. "Mindenki sikoltozott, az emberek menekültek. Legalább harminc lövést hallottam" - mesélte egy szemtanú, Clarissa Myles a CNN-nek. Egy másik szemtanú szerint gépkarabéllyal lőhettek. "Ismerem a fegyvereket, a lövések gyorsan ismétlődtek" - mondta.

UPDATE 9:07: A rendőrség három gyanúsítottat már őrizetbe vett. Egy negyedik gyanúsítottat egy parkolóháznál kerítettek be. Tűzharc robbant ki, amiben egy rendőr megsérült. A patthelyzet még tart, a gyanúsított legutóbb azt üzente a tárgyalóknak, hogy "közel a vég". Állítólag bomba van nála.

UPDATE 10:49: A legfrissebb jelentések szerint a parkolóházban körbevett orvlövész belehalt lőtt sebeibe.

Az első hírek szerint a rendőrökkel mesterlövész vagy mesterlövészek végezhettek. A rendőrség "intenzív" kutatásba kezdett, egyelőre eredménytelenül. A rendőrség szerint

legalább két támadó hajtotta végre a gondosan eltervezettnek tűnő rajtaütést.

Egy, a Streamable-re kikerült videón jól hallani a lövöldözést, közel negyven lövést hallani, pedig a felvételen hallható beszélgetés alapján akkor már több áldozat is a földön feküdt:

link Forrás

Ugyancsak a CNN értesülései szerint a rendőrök egy gyanúsítottat körülzártak egy parkolóházban.

UPDATE 7:19: A rajtaütésben négy rendőr vesztette életét, hat megsérült. Azóta a rendőrök tűzharcba keveredtek az egyik gyanúsítottal, abban még egy rendőr megsérült, őt is kórházba kellett szállítani, jelentette a CNN.

A jelentések szerint a rendőri erőszak ellen tiltakozók menete éppen a városon át vonult, amikor a lesipuskások lövöldözni kezdtek. Pánik tört ki, a tiltakozók futva menekültek.

A dallasi rendőrség ezt a képet közölte a Twitteren az egyik gyanúsítottról:

link Forrás

UPDATE 6:46: A képen látható férfi feladta magát. A rendőrség korábban gyanúsítottként azonosította, most viszont már csak "látókörbe kerültként" hivatkoznak rá. A jelentések szerint egy másik férfit is őrizetbe vettek. Illetve egy gyanús csomagot is találtak a támadás helyén, azt most tűzszerészek vizsgálják át.

A támadók egyértelműen a rendőröket célozták. Az első hírek még három halálos áldozatról és egy válságos állapotú sérültről szóltak, időközben ő is életét vesztette. További hat rendőr megsebesült, egyiküket éppen műtik.

Csütörtök este az Egyesült Államok több városában is tiltakozó demonstrációkat tartottak két fekete férfi megölése miatt. Philando Castile-t szerdán lőtték agyon a rendőrök Minnesotában. A férfi barátnőjével és négyéves kislányával utazott autójában, amit a törött féklámpája miatt intettek le. Castile közölte az igazoltató rendőrrel, hogy van nála egy engedéllyel tartott fegyver, majd az irataiért nyúlt. A rendőr a kocsi ablakán át többször is rálőtt, Castile a kórházba szállítás után életét vesztette.

Egy nappal korábban a louisianai Baton Rouge-ban lőtték agyon a rendőrök Alton Sterlinget, aki egy parkolóban árult cédéket, és akinél fegyvert véltek látni a rendőrök. Chicagóban és New Yorkban is voltak tüntetések, ahogy Minnesotában is, ahol a kormányzó nyiltan arról beszélt, hogy Castile a rendőrségen uralkodó előítéletek miatt halhatott meg. (Via BBC, CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.