Portugália az Európa-bajnok

futball
2016 július 10., 17:18
comments 240
  • Történelme során először nyert nagy tornát Portugália.
  • Pedig Ronaldo megsérült az első félidő elején.
  • A házigazda franciák gyengék voltak, de a 92. percben megnyerhették volna a meccset.
  • Aztán jött Éder, és eldöntötte.
  • Portugália hét meccsből haton csak döntetlen játszott a 90 perc alatt.

Guettával kezdődött a döntő, így valahogy

link Forrás

Aztán elmúlt hamar mindez, és elkezdődött a döntő, ami papíron a franciáknak áll, de persze ez nem jelent semmit:

Portugália, így a válogatottal Cristiano Ronaldo sem nyert még nagy tornát, a franciák sosem buktak hazai rendezésű Eb-t vagy vébét, 1984-ben Európa-bajnokságot, 1998-ban világbajnokságot nyertek otthon. Ez alapján a francia győzelem nem lenne meglepetés.  

Franciaország öt győzelemmel, egy döntetlen jutott a döntőbe, 13 gól szereztek, mindössze négyet kaptak, kettőt 11-esből. A portugálok ehhez képest szinte végig szenvedtek: a csoportmeccseken csak döntetlenek játszottak, ellenünk ugye 3-3-at, aztán a horvátokat a hosszabbítás utolsó pillanatában verték, a lengyeleket 11-esekkel győzték le, az elődöntőben az eredmény alapján simán verték Walest 2-0-ra, a játék alapján szoros volt az is.

A franciák kezdtek jobban irányították a játékot, de az első lövés a portugáloké volt, Nani egy jó indítást lőtt fölé a negyedik percben. Aztán Giroud is bemutatott egy rossz lövést.

A hatgólos Griezmann a hetedik percben került először helyzetbe, azt csúnyán mellé lőtte. Ronaldo a 8. percben került először földre, Payet zúzta le a térdét egy összecsapásnál, le is sántikált fájdalmas arccal, de visszajött. Griezmann pedig a következő lehetőségénél már jóval ügyesebb volt, fejjel próbálkozott, Patricio védett nagyot.

A szögletből Giroud fejelt kapura.

Ronaldo a 17.percben fájdalmas arccal a földön maradt, sír, aligha folytatja.

link Forrás

A 20. percben, pár perces ápolás után visszajött. Az első sprintnél viszont látszott, hogy ez nem fog menni.

link Forrás

Lecserélték, sírt, amikor hordágyon levitték.

Ronaldo kivállása a franciákat zavarta meg jobban, a portugálok kicsit feljebb jöttek, de igazán nagy helyzette a mezőny eddig legjobbjának, Sissokónak volt, de a portguálok legjobbja, Patricio védett.

Ronaldo helyére Quaresma állt be, őt is ápolni kellett pár percen belül, de folytatni tudta. Az első félidő második fele sokkal csendesebb, unalmasabb lett. A franciák fölényben voltak, de visszavettek az első tíz percben látott tempóból, a portguálok pedig biztosan nem fogják irányítani a játékot.

0-0 az első félidőben.

Nem cserélt egyik edző sem a szünetben. A középpályán folytatódik az odalépésekkel csúnyított játék.

A 49. percben a portugálok eljutottak a francia kapuig. Nem volt igazán veszélyes helyzet, de azért jelezte, hogy a portugálok akár gólt is lőnének, ha úgy alakul, nem álltak be teljesen.

52. perc. Ha tippelnem kellene, akkor a gól (sok nem lesz) abból lesz,hogy Sissoko előremegy, ad egy passzt Griezmann-nak, aki belövi. Ehelyett annyi történt most, hogy Pogba messziről nagyon fölé lőtt egy kipattanót. Nincs sok ötlet a francia támadásokban.

A portugálok továbbra is eljutnak néha a kapuig, mármint a széleken elviszik a labdát, beadják, aztán ott már nincs senki, de ezzel nem veszélytelenebbek a franciáknál, ami egyik csapat esetében sem jelent túl sokat. Inkább az történik a pályán, amit a portugálok akarnak, ez nem sok, de nekik megfelel.

Az 58.percben a gyengén játszó Payet helyett a gyorsabb Coman jött be. Griezmann pedig végre megint helyzetbe került, de a lövését simán védte Patricio.

A 65. percben a csereként beállt Coman adott be, Griezmann fejelt közelről, de eltévesztette, fölé ment. A 2. félidő legnagyobb helyzete volt.

A 72. percben Griezmann ívelt be egy szögletet, Evra egészen komikusan melléugrott, odalett a helyzet.

Coman beállítása jó húzás volt, sokadszor ment el a bal szélen a 75. percben, Giroud-hoz passzolt, akinek a lövését Patricio védte. A portugálok beszorultak.

A 77. percben Koman megint elment, a begurított labdáját Giroud pöcökölte el Griezmann elől. Ez volt Giroud utolsó megmozdulása, a helyére Gignac jött, aki alighanem a legrosszabb francia csatár, aki pályára lépett komolyabb döntőben.

A portugálok is cseréltek, meglepő módon csatárt hozott be a szövetségi kapitány Sanchez helyére. Ami azt jelzi, hogy lőnének gólt. Amilyen lassan jött le Sanchez, az meg azt, hogy végülis a döntetlen sem rossz nekik.

A 80. percben kellett védenie Llorisnak. Nani beadása lecsúszott, a léc alól kellett kiszedni, nagy nehezen sikerült, a kiütött labdát Quaresma ollózta rá, a francia kapus megint védett.

A portugáloknak nincs több cseréjük, ha hosszabbítás lesz.

85.perc: Sissoko húsz méterről lőtt, a hatalmas lövést vetődve védte Patricio. Aztán Gignac mutatta meg, miért ő minden idők legrosszabb francia csatára, lőni próbált, Pepe egy méterre lévő lábát nem sikerült átlőnie.

A 92. percben minden idők legrosszabb francia csatára majdnem a mennybe ment, Gignac Pepét küldte el gyönyörű csellel az ötösön belül, de aztán a kapufára gurította a labdát.

link Forrás

Hosszabbítás jön, Ronaldo befáslizott térddel kijött az öltözőből, és próbálja fanatizálni a társait. Magukhoz képest nem rosszak, hozták megint a döntetlent a 90. percben, ahogy eddig egy kivétellel, a franciák játékából hiányzik inkább ötlet.

A hosszabbítás első tíz percét megnyomták a franciák, nagy helyzetük nem volt, de beszorultak a portugálok.

A 103. percben a portugálok jutottak szöglethez. Pepe felborította az ellenfelét, de szerencséjére még az előtt, hogy elvégezték a szögletet. Amikor lehiggadt, jött a beadás, Éder fejelt, Lloris nagyot védett, de középre is jött a labda.

A hosszabbítás első félidejében sem volt gól.

108. perc. A portugálok majdnem megszerezték a vezetést. Kaptak egy szabadrúgást, érdemtelenül, mert nem Koscielny kezezet, hanem a portugál. Kapufára rúgták.

VEZET PORTUGÁLIA, Éder a 109. percben lőtt gólt 22 méterről. Ez volt az első gólja tétmeccsen a válogatottban.

link Forrás

Deschamps becserélte Martialt, elég későn. Közben a portugál kispadnál Ronaldo átvette az irányítást, vitatkozik a bíróval, biztatja a pályán lévő társait.

Mennének előre a franciák, de nincs náluk a labda.

Franciaország-Portugália

Franciaország: Lloris, Sagna, Umtiti, Koscielny, Evra, Pogba, Matuidi, Sissoko, Griezmann, Payet (Coman, 58. perc), Giroud (Gignac, 79.).

Portugália: Rui Patricio, Cedric, Fonte, Pepe, Guerreiro, William Carvalho, Sanches (Éder, 79.), João Mário, Silva (Moutinho, 65.), Nani, Cristiano Ronaldo (Quaresma, 25.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.