Autójával hajtott a tengerbe, hogy megszabaduljon magyar zaklatójától

bűnügy
2016 július 12., 07:59
comments 95
A South Quay az írországi Arklow-ban. Itt hajtott a tengerbe Marta Herda az autójával, melynek utasa, Orsas Csaba a vízbe fulladt.
photo_camera A South Quay az írországi Arklow-ban. Itt hajtott a tengerbe Marta Herda az autójával, melynek utasa, Orsós Csaba a vízbe fulladt.

Az ír ügyészség szándékos emberöléssel vádolja a 29 éves, lengyel Marta Herdát. A nő 2013. március 26-án, hajnali hatkor egy mólóról a gyors sodrású, változékony vízállású Avoca folyó torkolatánál a mély tengerbe hajtott. Ő megmenekült, utasa

a 31 éves Orsós* Csaba viszont a vízbe fulladt.

Herda saját bevallása szerint tisztában volt vele, hogy Orsós nem tud úszni, és azt se tagadja, hogy szándékosan hajtott nagy sebességgel a mély öbölbe.

Az eset egyszerűnek tűnik, de Herda ártatlannak vallotta magát. Még úgy is, hogy vallomása szerint tényleg véget akart vetni különös kapcsolatának Orsóssal.

Tanúvallomása szerint a magyar férfi két éve folyamatosan zaklatta, üldözte viszonzatlan szerelmével.

Herda és Orsós a Brook Lodge Hotelben ismerték meg egymást, ahol Herda részmunkaidős pincérként dolgozott, és ahol Orsóst is alkalmazták. Herda vallomása szerint Orsós megismerkedésük óta folyamatosan zaklatta. "Sose voltam a barátnője, mégis a nap 24 órájában követett. Követett a lakásomra, a barátaim lakására is" - mondta.

Vallomása szerint Orsós már azelőtt felfigyelt rá, hogy dolgozni kellett volna a szállodában. "Azt mondta, hogy már onnan ismert, amikor a barátaimmal mentem oda vacsorázni. Még arra is emlékezett, hogy milyen ruhában voltam". Állítása szerint Orsós hazugságokat is terjesztett róla a kollégáinak. "Azt mondta, hogy szexeltünk, de ez nem igaz" - mondta.

"Az emberek viccesnek gondolják ezt, de nekem nem volt az" - mesélte. Próbált szabadulni, de hiába. "Egyszer nagyon feldühödtem, de csak azt mondta, hogy szereti, ha dühös vagyok, szépek a szemeim" - mesélte.

Mesélt arról is, hogy egy idő után már hazamenni is alig mert, mert Orsós folyamatosan követte. Taxival egyenesen a háza kapujához vitette magát, és egyből berohant. Ilyenkor hallotta, hogy Orsós a kapun dörömböl. Követte mindenhova. "Szerintem nyomkövetőt rakott a kocsimra" - mesélte, mert tényleg mindenhol összefutott vele. A Tescóban és a reptéren is. Ekkor mondta a barátainak, hogy ha három napig nem jelentkezne, értesítsék a rendőrséget.

A tragikus hajnal előtti éjszaka Herda egy barátjánál, Szentesi Viktornál töltötte az estét. Megittak pár pohár bort, majd Szentesi Herda kocsijával hazavitte a nőt, aztán hazasétált. Herda szerint Orsós ekkor sétált oda a kocsijához. Herda szerint azt akarta, hogy menjenek ki a partra. "Üvöltött velem. Aztán elkezdte fogdosni a bal lábamat" - mesélte. Ekkor lépett a gázra.

"Úgy éreztem, hogy elegem van. Hogy inkább belehajtok a tengerbe, mert nem bírom tovább" - mesélte.

Ezután még emlékszik rá, hogy a víz alatt voltak. "A nevét sikítottam, aztán megláttam egy létrát és kimásztam" - mesélte.

Arklownál törte át az utat a tengertől elzáró korlátot, egy gyártelep közelében. A telep biztonsági őre, Gavin Nolan éppen járőrözni kezdett, amikor hallotta a nagy sebességgel közelítő autót. Ezután belépett egy épületbe, így nem látta, hogy mi történt, de amikor pár perc múlva kilépett, meglepődött, hogy sehol nincs az autó, amiről azt hitte, hogy az öböl fölött fog parkolni. "Aztán zajt hallottam. Távoli zajt, ami egyre erősödött, majd egy nő sikoltásává alakult" - mesélte.

Herda volt az, aki teljesen elázva és átfagyva, habzó szájjal a város felé rohant. Nolan értesítette a rendőröket.

A helyszínre érkező rendőrök vallomása szerint Herda azt ismételgette, hogy "a vízben van, segíteni akartok", és a víz felé mutogatott. A kiérkező mentősök szerint is folyton azt ismételgette, hogy "csaba".

Herdát a helyszínen ellátták, de aztán kórházba szállították megfigyelésre. Orvosa, Don Bailey vallomása szerint megkérdezte tőle, hogy tisztában volt-e vele, mi történik, ha a vízbe hajt. "Bólintott, aztán elsírta magát. Csak annyit mondott, hogy tudta, hogy a férfi nem tud úszni".

Orsós holttestét az öböltől három kilométerre, egy strandon vetette partra a víz. Az orvosszakértői jelentés szerint halálát egyértelműen fulladás okozta.

A vád szerint Herda előre megfontoltan gyilkolta meg Orsóst, amit szerintük az is bizonyít, hogy mielőtt 5:45 körül a tengerbe hajtott, a telefonja híváslistája szerint 5:20 és 5:37 között többször is beszéltek. Az ügyész szerint ez azt bizonyítja, hogy odacsalta Orsóst. Az ügyben nyomozó rendőr vallomásában azt mondta, hogy a beszélgetéseknek valóban lehet jelentősége annak kiderítésében, hogy mi történt, de ő csak a hívások tényét tudja megerősíteni. Hogy miről beszélhettek, az egyelőre rejtély, bár egy szemtanú beszámolója szerint Herda zaklatottnak tűnt az egyik beszélgetés alatt. (Az Irish Times eddig három cikkben tudósított a bírósági tárgyalásról: 1, 2, 3, 4)

*Orsóst az Irish Times következetesen Orsasnak írja, a cikkben eredetileg én is így hivatkoztam rá, de más források alapján most már biztos, hogy valójában Orsósnak hívják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.