Kína ellen ítéltek a nagy Dél-kínai-tengeri vitában

külföld
2016 július 12., 07:46
comments 123
Kínai hadgyakorlat a Dél-kínai-tengeren ( AFP PHOTO / STR / China OUT / TO GO WITH AFP STORY CHINA-POLITICS-MARITIME-DIPLOMACY BY BEN DOOLEY)
photo_camera Kínai hadgyakorlat a Dél-kínai-tengeren ( AFP PHOTO / STR / China OUT / TO GO WITH AFP STORY CHINA-POLITICS-MARITIME-DIPLOMACY BY BEN DOOLEY)

Kína elveszítette a Dél-kínai-tengeri szigetekről szóló ügyet, a hágai bíróság a Fülöp-szigetek javára ítélt.

Az Állandó Választottbíróság szerint nincs bizonyíték arra, hogy Kínának "történelmileg kizárólagos joga lennne" ezekre a vizekre és az erőforrásokra.

Kína szerint a döntés megalapozatlan, a Dél-kínai-tenger teljes egészét a sajátjának tekinti, azokkal a szigetekkel és zátonyokkal együtt, amiket más is magáénak tart.

A hágai bíróság szerint Kína megsértette a Fülöp-szigetek területi jogait, és súlyos károkat okozott a korallzátonyoknak a mesterséges szigetek építésével.

A döntés után növekedhet a Kínát érő nemzetközi nyomás, hogy fogja vissza a terjeszkedését a térségben. A döntés kötelező erejű, más kérdés, hogy a bíróságnak nincsenek eszközei annak kikényszerítésére.

Peking az utolsó pillanatig igyekezett minden rendelkezésére álló eszközével védeni az álláspontját.

A Fülöp-szigetek 2013 januárjában hivatalosan tájékoztatta Kínát arról, hogy az Állandó Választottbírósághoz fordult a megoldhatatlannak tűnő tengeri területi viták miatt. Manila ehhez az amerikai székhelyű Foley Hoag vezető nemzetközi ügyvédi iroda segítségét vette igénybe. Peking nyomban közölte: nem fogadja el a választottbíróság joghatóságát, és - élve a nemzetközi jog adta lehetőségével - nem is vesz részt az eljárásban.

Manila panaszait az ENSZ Tengerjogi Egyezmény (UNCLOS) alapján fogalmazta meg, amelyet mindkét ország, a Fülöp-szigetek és Kína is ratifikált. Álláspontja szerint a nemzetközi szerződés kizárja Kínának a dél-kínai-tengeri területekre kivetett igényét.

A Fülöp-szigetek több mint egytucatnyi kérdésben keresett jogorvoslatot, ezek közül néhányban illetékesnek mondta ki magát az alkalomra összeállt eseti választottbíróság.

A Fülöp-szigetek kérte annak megállapítását, hogy a területi viták esetében az UNCLOS a mérvadó. Ez azt jelentené, hogy a partvonalától számított 200 tengeri mérföldes körzetbe eső szigetek, zátonyok, homokpadok a kizárólagos gazdasági övezetébe tartoznának, és elvben érvénytelenítené azt a - környékbeli és távolabbi országokat is irritáló - területi igényt, amelyet Kína 9 vonallal határol be a Dél-kínai-tengeren, és történelmi hivatkozásokkal követel magának. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.