Ausztrál kutatók 5 éven belül ígérnek védőoltást a demencia ellen

Egészségügy
2016 július 13., 15:30
comments 79

Ha kiállja a klinikai próbákat, öt éven belül széles körűen alkalmazni lehet egy nemzetközi kutatócsoport által kifejlesztett védőoltást a demencia ellen – mondta Nikolai Petrovsky, a Flinders Egyetem professzora, aki szerint a kutatók olyan hatékonyan vették célba a betegséget előidéző fehérjéket, hogy a szert sokkal inkább lehetne oltóanyagként használni megelőzés gyanánt, mint betegek kezelésére.

A szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó demencia világszerte súlyos problémát jelent, több mint 47 millió ember küzd a betegséggel. Az új oltóanyag segítségével elejét lehetne venni, hogy évente mintegy 7,5 millió ember váljon demenssé. Anélkül a szakemberek szerint az évszázad közepére 135 millió demens beteg élhet majd a Földön.

Az Adelaide-i Flinders Egyetem kutatócsoportja együttműködve a Molekuláris Medicina Intézettel és a Kaliforniai Egyetem szakembereivel olyan oltóanyagot hozott létre, ami a betegséget előidéző kóros béta amiloid és tau fehérjéket veszi célba. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.