Ünneplő tömegbe hajtott egy teherautó Nizzában

külföld
2016 július 14., 19:53
comments 988
  • Csütörtökön késő éjjel egy kamion szándékosan belehajtott a Nizzában ünneplő tömegbe.
  • A sofőrt a rendőrök megölték, de lehet, hogy az egyik terrorista elmenekült.
  • Akár 70-nél több halott is lehet.

Csütörtökön, valamivel éjfél előtt teherautó hajtott a dél-franciaországi Nizzában a július 14-i nemzeti ünnepen az utcára gyűlt tömegbe. Az emberek a tengerparton a Bastille napi tűzijátékot nézték. Szemtanúk szerint egyértelmű, hogy a kamion szándékosan ütött el embereket: mielőtt belehajtott volna a tengerparti sétányon a járdán összegyűlt tömegbe, gyorsított, és utána mintha cikázva próbált volna minél több embert elütni.

A hatóságoknak végül sikerült megállítaniuk, és a sofőrt valószínűleg le is lőtték. A helyszínen készült képen golyónyomok látszanak a teherautó szélvédőjén. Egyes források szerint a kamionban legalább még egy ember utazott, aki kiszállt, a tömegbe lőtt, majd elmenekült. Őt keresik, de a francia belügyminisztérium szerint túszokat nem ejtettek. A belügyminiszter egyértelműen arról beszélt, hogy a sofőrt "ártalmatlanná tették".

photo_camera AFP

A hatsóágok 73 halottról és száznál is több sérültről tud. A helyszínen készült képek és videók alapján ez még konzervatív becslés is lehet. Nizza polgármestere arra kéri a helyieket, hogy maradjanak otthon.

link Forrás

Ez volt az első franciaországi terrortámadás a tavaly november 13-i párizsi merényletsorozat óta, amelyben 130-an haltak meg. Az után az országban rendkívüli állapotot vezettek be, és Francoise Hollande éppen a napokban beszélt arról, hogy nem fogaja meghosszabbítani, amikor július 26-án lejár.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.