Szaúdi kormánytagokhoz köti a szeptember 11-i géprablókat egy 2002 óta titkosított jelentés

külföld
2016 július 17., 06:51
comments 193

2002-ben az amerikai Kongresszus elé került egy titkosszolgálati jelentés, ami azokról a terroristákról szólt, akik megszervezték és végrehajtották a World Trade Center és a Pentagon ellen végrehajtott, 2001. szeptember 11-i terrortámadást. A jelentésről eddig annyit lehetett tudni, hogy a terroristák kapcsolatait részletezi, és hogy 2002-ben titkosították.

A titkosítás miatt több összeesküvés-elméletnek is alapot adott az irat, és több amerikai politikus is évek óta lobbizott annak érdekében, hogy töröljék a dokumentum minősítését, és hozzák nyilvánosságra az egészet, mert tényleg durva dolgok vannak benne.

Ez a lobbi mostanra ért sikert: a jelentés legfontosabb 28 oldalát (néhány kitakart részlettel) nyilvánosságra hozták.

A dokumentum pedig nagyon-nagyon komoly vádakat hoz fel az USA egyik legfontosabb közel-keleti szövetségese, Szaúd-Arábia ellen.

A szeptember 11-i merénylők ugyanis nemcsak a szaúdi titkosszolgálattal, de szaúdi kormánytagokkal, és az uralkodó család tagjaival is kapcsolatban álltak. Két terrorista valószínűleg pénzt is kapott a szaúdi titkosszolgálat tagjaitól.

A terrortámadással összefüggésbe hozott egyik férfi, aki most Guantánamóban raboskodik, pedig Szaúd-Arábia amerikai nagykövetének egyik korábbi gazdasági érdekeltségével hozható kapcsolatba, még a telefonjában is benne volt a szaúdi államközeli cég száma.

A jelentés közben rávilágít arra is, hogy mennyire elhibázott volt az amerikai kormány Afganisztán után Irakra mutogató retorikája a terrortámadás után, hiszen Szaddám Husszeim Irakjának tényleg nem sok köze volt a merényletsorozathoz, ellentétben Szaúd-Arábiával.

A World Trade Center ikertornyai, mielőtt leomlottak volna (Wikipédia)
photo_camera A World Trade Center ikertornyai, mielőtt leomlottak volna (Wikipédia)

Szaúd-Arábia viszont az USA fontos szövetségese, és valószínűleg ez az oka annak is, hogy a jelentést 2002-ben titkosították. Ha ugyanis a terrortámadás után ezek az információk közvetlenül kiszivárogtak volna, akkor az amerikai népharag minden bizonnyal a szaúdiak ellen irányult volna, ezt az államot pedig az Egyesült Államoknak esze ágában sincs megtámadni, még akkor sem, ha a Szaúdok uralma majdnem ugyanolyan brutális, mint amilyen rendszert az ISIS akar bevezetni az általa ellenőrzött területeken.

Mindemellett a jelentés most már valószínűleg nem változtat az USA és Szaúd-Arábia kapcsolatain, hiszen a benne lévő információk nagy része - morzsánként ugyan, de - a kétezres évek második felétől kezdve fokozatosan nyilvánosságra került. (The Intercept)

Szaúd-Arábia és az USA viszonyáról. és a Szaúdok egyre ingatagabb uralmáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.