Erdogan rendkívüli állapotot hirdetett

külföld
2016 július 20., 20:39
comments 221

A sikertelen puccskísérlet után Recep Tayyip Erdogan bejelentette a török tévékben közvetített beszédében, hogy kihirdeti a rendkívüli állapotot. A rendkívüli állapot három hónap múlva ér véget a mostani terv szerint, közölte.

Erdogan megnyitja az új török nagykövetséget a szomáliai Mogadishuban 2016. június 3-án.
photo_camera (Fotó: Andalou Agency)

A rendkívüli állapot célja, hogy gyorsan meg tudják szüntetni a gülenista mozgalmat, mondta Erdogan. Ugyanakkor nem célja az egyéni szabadságjogok megkurtítása, nyugtatott meg mindenkit a török elnök, aki szerint végső soron a rendkívüli állapot a demokráciát fogja megerősíteni.

link Forrás

A török alkotmány szerint rendkívüli állapot idején felfüggeszthetőek az alapvető emberi szabadságjogok, ameddig azt a nemzetközi jog engedi:

photo_camera Forrás: Törökország alkotmánya.

Az állam vélt vagy valós gülenistáktól való megtisztításához már a rendkívüli állapot előtt hozzálátott a török elnök: legalább 50 ezer embert börtönöztek be vagy rúgtak ki állami állásokból, köztük tanárok tízezreit, bírók ezreit, két alkotmánybírót és maga Erdogan szárnysegédjét. (Bloomberg, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.