Letartóztatták a Kickass Torrents tulajdonosát

bűnügy
2016 július 21., 02:56
comments 137

Szerdán Lengyelországban őrizetbe vették az ukrán állampolgárságú Artyem Vaulint, a világ legnagyobb torrentoldala, a Kickass Torrents tulajdonosát. Vaulint pénzmosással és a szerzői jogok megsértésével vádolják az amerikai hatóságok, amelyek kezdeményezni fogják a kiadatását is.

Az amerikai hatóságok 54 millió dollárra becslik a 28 nyelven elérhető Kickass Torrents értékét. Azt, hogy szerintük Vaulin oldala mekkora károkat okoz, nem részletezték, csak azt állították, hogy

"a szerzői jogok megsértése nagy károkat, nagyon is emberi károkat okoz a művészeknek és az iparágnak, amelyek megélhetése a kreatív találmányokon múlik".

A Kickass Torrents, mint általában a torrentrackerek, amúgy nem tárolószerverként működik, vagyis Vaulin nem volt birtokában jogsértő tartalomnak. A Kickass szimplán platformot adott a fájlcseréhez, ami már közvetlenül a felhasználók között zajlik. Vaulin letartóztatása óta az oldal elérhetetlen. (Via BBC, Heavy)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.