Ismét feszülés van a Ligetben

politika
2016 július 22., 08:26
Ligetvédők kis lelkes különítménye reggel eltorlaszolta a Kertem kijáratát, így a teherautók nem tudják elhagyni a területet. Kilenc körül rendőrök, majd később 15-20 készenlétis érkezett a helyszínre. Tárgyalás kezdődött a tüntetőkkel, akik egy paddal barikádozták el az utat a négy jármű előtt.

Már kilenc körül a hatóságiak felszólították a demonstrálókat, hogy fel fogják oszlatni a bulit, ha nem hajlandóak elállni az útból, de erre még nem került sor, és Czinkóczi Sanyi jelentése szerint most békésebb a hangulat. A helyszínen vannak a Városliget Zrt. képviselői is.

A ligetvédők azt mondják, hogy addig nem engedik el a teherautót, amíg akkreditált mérési számokat nem látnak arról, pontosan mennyi azbeszt van a törmelékben.

Azért nem engedik a továbbhajtani a teherautót, mert az elszállításra váró törmelékben más mellett nagy mennyiségű azbesztet is lehet, és annak nem megfelelő szállítása súlyosan károsítja a környezetet. A ligetvédők közül többen azt gondolták, hogy valamilyen más, a bontási területről eredő hasonló szennyezés miatt pusztulhatnak a kacsák a városligeti tóban.

Valamivel tíz óra után megjelent a helyszínen a kormányhivatal biciklis különítménye, hogy mintát vegyenek a törmelékből. Ők már a Hungexpo épületének területén vannak, és amíg be nem fejezik a mérést, valószínűleg nem lesz intézkedés a tüntetőkkel szemben.

A helyi biztonságiak közben arról tájékoztattak, hogy a kormányhivatal szakemberei által folytatott méréseknek legkorábban kedden vagy szerdán lehetnek eredményei, addig pedig a törmelékek elszállítását felfüggesztik.

Ezzel együtt egyelőre nem világos, hogy mi lesz annak a négy teherautónak a sorsa, amik már megpakolva várnak arra, hogy elindulhassanak Fót felé. A platóikra felpakolt törmelék azbeszt-tartalmát nem vizsgálták, és a ligetvédők egyelőre nem hajlandóak kiállni útjukból. De újabb front egyelőre nincs, a kormányhivatal szakértői pedig a területen belül dolgoznak.

A Greenpeace helyszínen tartózkodó szakértője, Simon Gergely azt mondta, hogy ha azbeszt van a törmelékben, azt így, egyszerűen leponyvázva nem, csak speciálisan, lecsomagolva lehet biztonságosan eltávolítani a helyszínről és átszállítani a városon.

Időközben megérkezett a helyszínre a Magyar Azbeszt Szövetség szakértője, és ő is bemehetett az építési területre, hogy méréseket végezzen. Ezt üdvözölték a Greenpeace szakemberei is, akik pár napja épp azt kérték az üzemeltetőktől, hogy ne csak kormányzati, hanem független szakértők is vizsgálhassák a törmelékek azbeszttartalmát.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.