Iráni származású német állampolgár lövöldözött Münchenben, kilenc embert megölt, aztán öngyilkos lett

  • Péntek délután lövések dördültek a müncheni Olympia bevásárlóközpontnál.
  • Legalább 10 halott és több sebesült van.
  • Egy McDonald's közelében kezdődött a lövöldözés, ott videó is készült a támadásról.
  • A rendőrség szerint egy 18 éves, iráni származású német állampolgár volt az egyedüli tettes.
  • Nem világos, hogy miért csinálta.
29 poszt
Időrend
2016 július 22., 20:20

Valaki elkezdett veszekedni a fegyveres támadóval a teraszról


Közben a Tagesspiegel említést tett arról a Twitteren terjedő videóról, amin valakik egy tetőn álló fegyveressel szitkozódnak németül egy teraszról. A videóban az az is elhangzik, hogy „Német vagyok. Németországban születtem.” Ugyanakkor azt is hallani lehet, ahogy az arabokat szidják (Scheiß Kanaken). Végül lövéseket lehet hallani, a felvétel készítője pedig visszahúzódik a teraszon.

2016 július 22., 19:14

Többen a bevásárlóközpont boltjaiban rejtőzködtek el a támadás elől

A Bayerlicher Rundfunk egyik riporterének jelentése szerint még mindig rejtőzködhetnek emberek az Olympia bevásárlóközpontban. Egy lány az egyik ruhaüzletből azzal hívta fel az apját, hogy több emberrel együtt oda menekültek be.

2016 július 22., 18:57

Készenléti rendőrök biztosítják a Karlsplatznál lévő metrómegállót

Egyelőre nem tudni biztosan, hogy az Olympia bevásárlóközponton kívül volt-e még lövöldözés a belvárosban, de a hírügynökségi képek szerint a Karlsplatz metrómegállót készenléti rendőrök biztosították. Ezek alapján ott is történnie kellett valaminek.

AFP PHOTO / dpa / Andreas Gebert / Germany OUT
photo_camera AFP PHOTO / dpa / Andreas Gebert / Germany OUT
2016 július 22., 18:40

A német rendőrség legalább két támadóról beszél

2016 július 22., 18:38

Szinte teljesen leállt a tömegközlekedés Münchenben

Miután a rendőrség lezárta a központi vonatpályaudvart, a vonatok mellett leállítottak több fontos villamos- és buszjáratot is. A rendőrség nagy erőkkel keresi az Olympia bevásárlóközpontnál lövöldöző 3 fegyverest. Evakuálták a metrómegállókat is, a lejáratoknál rendőrök posztolnak.

link Forrás
2016 július 22., 18:28

Terjed a Twitteren a #NyitottAjtó hastag

A Twitteren a müncheni felhasználók #OffenTür, azaz #NyitottAjtó hastaggel kezdtek kirakni olyan posztokat, amikben menedéket ajánlanak olyan, München belvárosában tartózkodó embereknek, akiknek hirtelen nincs hová bújniuk. A rendőrség felszólította a helyieket, hogy ha lehet, ne menjenek az utcára, a belvárosban be is zárt mostanra a legtöbb üzlet.

2016 július 22., 18:14

Kiürítették a müncheni főpályaudvart

A dpa hírügynökség értesülései szerint rendőrségi akció miatt kiürítették a főpályaudvart. Ezért a vonatközlekedést minden irányból leállították.

2016 július 22., 18:07

Az AFP már 6 halottról tud

A bajor belügyminiszter korábban azt mondta, hogy 3 ember halála számít megerősített információnak, de egyre több helyen kezd felbukkanni, hogy inkább hatan lehetnek.

link Forrás
2016 július 22., 18:07

Három fegyverest láttak a környéken

Szemtanúkra hivatkozva a rendőrség azt írta, hogy a lövöldözés a Hanauer utcában kezdődött, ami aztán a Riesstraßénál és az Olympia bevásárlóközpontnál folytatódott. A szemtanúk három fegyverest láttak. A rendőrség egyelőre nem ad pontos tájékoztatást a halottak és a sebesültek számáról. Eddig a különleges egységek és a szövetségi rendőrség egy elkövetőt sem fogott el. Mindenkit arra kérnek, aki a környéken lakik, hogy nem mozduljon ki otthonról.

2016 július 22., 17:51

A bajor belügyminiszter 3 halottról tud

A Le Figaro tudósítása szerint Joachim Herrmann, Bajorország belügyminisztere megerősítette, hogy a hatóságok egyelőre 3 halottról tudnak biztosan. Herrmann részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak.

2016 július 22., 17:48

A rendőrség nem találja a támadókat

link Forrás

A müncheni rendőrség szerint még nem tisztázott, hogy volt-e másik lövöldözés a belvárosban. Mivel a helyzet még zavaros, arra kérnek mindenkit, hogy kerüljék a nyilvános helyeket és a metrót. A rendőrség szóvivője a Bayerische Rundfunknak azt mondta, hogy a helyzet még mindig átláthatatlan, most megpróbálják átvenni az irányítást az események felett. Jelenleg még nem tudják, hol tartózkodik a támadó.
2016 július 22., 17:43

A müncheni rendőrség megerősítette, hogy több halálos áldozata is van az áruházi lövöldözésnek

A szóvivő elismerte azt is, hogy a támadás az épülettel szembeni McDonalds előtt kezdődött.

2016 július 22., 17:34

Ekkor még magányos elkövetőről szóltak a hírek

Lövöldözés Münchenben. AFP PHOTO/dpa /Matthias Balk/Germany OUT
photo_camera AFP PHOTO/dpa /Matthias Balk/Germany OUT

Az AFP első fotója a helyszínről: rendőrségi és tűzoltósági járművek az Olympia bevásárlóközpont előtt. Ekkor még magányos elkövetőről szóltak a hírek.

2016 július 22., 17:33

Lövöldözés Münchenben

Lövések dördültek a müncheni Olympia-bevásárlóközpontban (OEZ) péntek délután. Több halott is lehet, a rendőrség egyelőre keresi az elkövetőt.