Tim Kaine lett Hillary Clinton alelnökjelöltje

Tbg
külföld
2016 július 23., 07:10
comments 97

A virginiai Tim Kaine-t mutatta be pénteken Hillary Clinton alelnökjelöltjeként. A virginiai szenátor lesz tehát az, akit társául választott republikánus jelölt, Donald Trump elleni küzdelemhez.

Clinton bejelentését a Twitteren tette, negyven perccel azután, hogy közölte a hírt jeöltjével, majd Barack Obama elnökkel.

photo_camera Clinton és Kaine (AFP/SAUL LOEB)

Az 58 éves, spanyolul is beszélő Kaine mellett Cory Booker, New Jersey-i szenátor és a mezőgazdasági miniszter Tom Vilsack jött korábban szóba.

Clinton hivatalosan csak jövőhéten lesz a demokraták elnökjelöltje, a philadelphiai konvención. Az elnökválasztás novmber 8-án lesz, jelenleg a demokrata jelölt vezet.

A 68 éves Clinton egyébként a héten már beszélt Kaine-ről egy interjúban, ahol elmondta, nem zavarja, hogy Kaine magát is unalmasnak tartja.

„Azt imádom benne, hogy sosem vesztett el választást sem. Világszintű polgármester volt, kormányzó és szenátor, utóbbiként az egyik legtiszteletebbre méltóbb, akit valaha ismertem”

- méltatta a valamikori külügyminszter, aki egy hete személyesen kampányolt Kaine-nel Virginiában. Egy kampánystábtag szerint Clintonnak nagyon tetszett, hogy Kaine két lábbal áll a földön. Másfél órát beszélgettek, majd New Yorkban együtt ebédelt a két család.

A két politikus Maimiban fog először hivatalosan együtt kampányolni.

A Reuters szerint Kaine a mérsékelt és a függetlenek számára tűnik jó választásnak, Clinton liberális szavazóit máris feldühítette a magát egyébként „unalmas” fickónak tartó volt kormányzó és richmondi polgármester.

A liberálisokat egy ázsiai kereskedelmi megállapodásban vállalt szerepe bosszantja leginkább, ezt Bernie Sanders baloldali elnökjelölt is támadta, mondván, amerikai munkahelyek vesztek el általa.

És épp ez a téma, amiben a republikánusok, Trumpék eredményesen támadták Clintont, így a hátralévő kampány kereskedelemről szóló vitáiban nagyot kell alakítania a demokratáknak, a munkahelyek kérdése elég jó téma a populista retorikájú ellenfélnek.

Vezető republikánus politikus máris támadják Clinton választását, Kaine-t etikailag problematikus figurának állítva be.

„Ha azt gondolják, hogy Meggörbült Hillary és Korrupt Kaine bármit is változtatni fognak Washingtonban, az tévedés” - írta közleményében Jason Miller kampánytanácsadó, a választási bizottság elnöke pedig a demokraták baloldali, Sandersszel szimpatizáló szavazóival való kibabrálásonb csámcsog.

Kaine sokat segíthet Clintonnak Virginiában, ami egy billegő állam, és a Szenátusból sem fog hiányozni, ahol repbulikánus többség van, Virginia demokratikus kormányzója várhatóan demokratával fogja helyettesíteni őt, ha a páros a Fehér Házban folytatja.

Néhány demokrata politikus viszont tart attól, hogy Kaine túl puha választás Trump ellen, nem az a bevállalós, nagy hangú figura.

Kaine kifejezetten aktív volt az iráni atommegállapodás megkötésében, liberális politikusként nem bevándorlásellenes, és bár katolikusként személyesen ellenzi az abortuszt, politikusként támogatta az ehhez fűződő jogokat.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.