Ma az egész orosz csapatot kitilthatják az olimpiáról

sport
2016 július 24., 09:13
comments 139

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testülete ma délután hoz végső döntést arról, hogy részt vehetnek-e orosz sportolók a két hét múlva kezdődő olimpiai játékokon.

A bizottság még tavaly novemberben függesztette fel az orosz szövetség atlétáit rendszeres doppingolás miatt, és hiába fellebbeztek a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, a döntést helybenhagyták, így 68 atléta már biztos nem lesz ott Rióban.

Két lebukott orosz futó, a Londonban aranyérmes Marija Szavinova és bronzérmes Jekatyerina Pojsztogova.
photo_camera Két lebukott orosz „sportoló”, a 2012-ben Londonban aranyérmet „szerző” Marija Szavinova és egy bronzérmet „nyert” Jekatyerina Pojsztogova.

Július 13-án az orosz szövetség kijelölte 386 fős csapatát a brazíliai játékokra, de a csapat sorsa bizonytalan. Pár nappal később, július 18-án ugyanis a NOB illetékes testülete rendkívüli ülésen tárgyalta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálatának elemzését a 2014-es Szocsiban rendezett téli olimpiai játékokkal kapcsolatban. Azt állapították meg, hogy 2011 és 2015 között

a sportolók doppingolása állami koordináció mellett zajlott,

minisztériumi szinteken irányították és felügyelték a manipulációkat, és titkosszolgálati szervek is részt vettek a doppingoltatásban.

Világszerte tizennégy doppingellenes szervezet szólította fel a nemzetközi bizottságot arra, és írt levelet Thomas Bach NOB-elnöknek, hogy statuáljon példát az ügyben. Közben viszont bizonyos sportágak nemzetközi szövetségei abban érdekeltek, hogy legyenek orosz versenyzők, mert növelik egyes sportágak versenyeinek színvonalát. Így érvelt például Marius Vizer, a Nemzetközi Dzsúdószövetség elnöke is.

A szövetség dönthet úgy is – és vannak erre utaló jelek –, hogy az egyes nemzetközi szövetségekhez utalja a döntés jogát, és ők rendelkeznek majd arról, akarnak-e oroszokat a startvonalnál látni vagy sem. Komoly sportdiplomáciai harc zajlik a doppingellenes szervezetek és a szakági szövetségek között ebben a kérdésben, de csak ma délutánig, mert a NOB-nak most döntenie kell. További rossz előjel az oroszoknak, hogy a szövetség előre jelezte, figyelembe veszi mind a sportdöntőbíróság, mind a WADA ítéletét.

Viszont fontos körülmény, hogy ha szigorú döntés is születik, nem biztos, hogy előre minden orosz állampolgárságú versenyzőtől el kell búcsúznia a versenyeknek. A NOB már adott kivételt két orosz atlétának: Darja Klisina és az ügy kirobbatnásában részt vállaló Julija Sztyepanova is zöld lámpát kapott a szövetségtől. (Telegraph/Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.