Szijjártó Péter: A müncheni lövöldözés magyar áldozata „mérföldkőt jelent” az európai terror tekintetében

POLITIKA
2016 július 24., 10:54
comments 375

A külügyminiszter elég szokatlan időpontban és helyszínen, vasárnap délelőtt dunakeszi otthona közelében tartott sajtótájékoztatót. A téma már kevésbé volt szokatlan, Európa egyre kevésbé létező biztonságáról, a pénteki müncheni lövöldözés körülményeiről, magyar áldozatáról és a terrorizmusról beszélt.

photo_camera A külügyminiszter fiával a karján érkezett a sajtótájékoztatóra. Fotó: Mohai Balázs/MTI

Szijjártó szerint mára Európa korábban evidensnek vett biztonsága a múlté, és nem csak a kontinens, de az egész európai életforma védelemre szorul; egy ideig biztosan a biztonságpolitikát kell a politika fő szervező kérdésének tekinteni.

„Mérföldkőhöz érkeztünk az Európában elkövetett terrortámadások tekintetében, ugyanis a pénteki aljas támadás Münchenben volt az első olyan alkalom, hogy magyar állampolgár is a halálos áldozatok között volt” - mondta a magyar külügyminiszter, bár az MTI jelentése szerint nem tette világosság, hogy ez alatt pontosan mire gondol.

A pénteki müncheni lövöldözésben egy német-iráni 18 éves diák kilenc fiatalt lőtt le, mielőtt magával is végzett. Egyre több bizonyíték kerül elő, miszerint az elkövető több tömeggyilkos – elsősorban a 2011-ben Norvégiában mészárló Anders Behring Breivik – felé mutatott vonzalmat, és az egyelőre nem nyert bizonyítást, hogy lettek volna segítői.

MTI Fotó: Mohai Balázs
photo_camera MTI Fotó: Mohai Balázs

Szijjártó azt is mondta, hogy szombaton a bajor rendőrség megerősítette: az áldozatok közt van egy 2001-ben született magyar fiú is, aki tíz éve Németországban élt és ott is tanult.

Az áldozat családja már a helyszínen van, több családtag részt vett az azonosításban. A fiút Magyarországon temetik majd el. A külügyminiszter a kormány nevében részvétét fejezte ki a családnak és segítségéről biztosította a gyászolókat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.