Kínozzák és megerőszakolják a puccskísérlet után letartóztatott embereket Törökországban

külföld
2016 július 25., 17:13
comments 220

Az Amnesty International állítása szerint hiteles bizonyítékuk van arról, hogy a puccskísérlet után őrizetbe vett embereket kínzásoknak vetették alá, volt, akit meg is erőszakoltak.

A nemzetközi emberi jogi szervezet azt követeli, hogy engedjenek be nemzetközi megfigyelőket azokba a nem hivatalos börtönökbe, ahol a fogva tartják ezeket az embereket.

A szervezet szerint nem csak börtönökben és rendőrkapitányságokon, de sportközpontokban, istállókban és bíróságokon is tartanak fogva embereket, mivel a puccskísérlet utáni napokban tömegessé váltak a letartóztatások, több mint 10 ezer embert állítottak elő.

Lefegyverzett puccsista katonákat fenyegetnek Erdogan hívei a Boszporusz-hídon, Isztambulban július 16-án. Fotó: Getty Images/Gokhan Tan
photo_camera Lefegyverzett puccsista katonákat fenyegetnek Erdogan hívei a Boszporusz-hídon, Isztambulban július 16-án. Fotó: Getty Images/Gokhan Tan

Az AI azt állítja, hogy hiteles bizonyítékuk van arról, hogy Isztambulban és Ankarában is voltak olyan letartóztattak, akik 48 órán át se vizet, se élelmet nem kaptak és az orvosi ellátást is megtagadták tőlük. Többeket különböző kínzási módszereknek vetettek alá, verések és nemi erőszak is történt.

A szervezet európai vezetője, John Dalhuisen beszélt arról is, hogy a letartóztatott személyek nem férnek hozzá ügyvédi védelemhez, családjuk sem látogathatja őket és sokan azt se tudják, mivel vádolják őket pontosan.

Szombaton a frissen kihirdetett szükségállapotra hivatkozva Recep Tayyip Erdogan államfő a korábbi négy napról 30 napra hosszabbította azt az időkeretet, amíg valakit vádemelés nélkül lehet fogva tartani. Az Amnesty szerint alkalmas lépés volt arra, hogy további kínzásoknak vessék alá a letartóztatott embereket.

Egy szemtanú beszámolója szerint az ankarai rendőrség sportcsarnokában 650-800 katonát tartanak fogva. Közülük legalább 300 emberen látszik súlyos verés nyoma, negyvenen járni sem tudnak. Gyakoriak a nyílt sebek, a törött csontok. A megszervezett információk alapján legrosszabbul a magasabb rangú katonatisztek jártak.

Gyakori, hogy a fogva tartottaknak nagyon szorosan hátra kötözött kézzel kell órákon át térdepelniük. Kihallgatásuk során sokak fejére zsák kerül. Sokan kerülnek úgy az ügyészek elé, hogy ruhájukat vér borítja. (Amnesty International)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.