3 dolog, ami nem stimmel Kubatov Vizoviczki-nyilatkozatai körül

POLITIKA
2016 július 29., 08:21
comments 140
photo_camera Az eredeti kép forrása: pesterzsebet.hu

Csütörtökön került elő a levél, amit a Budapest éjszaka egykori ura, Vizoviczki László írt Kubatov Gábor fideszes pártigazgatónak, és amiben azt kérte, Kubatov segítsen neki szabadlábra kerülni, érzékeny információkért és a kampányban nyújtott segítségért cserébe.

A levél nyilvánosságra kerülése után Kubatov előbb elismerte, hogy találkozott Vizoviczkivel, majd az Index cikkéből kiderült az is, együtt jártak óvodába Pesterzsébeten, és találkoztak is az óvoda születésnapi ünnepségén 2012-ben.

Az óvodai találkozó érdekessége, hogy egy hónappal azelőtt történt, hogy Vizoviczkit letartóztatták. Amiről persze még nem tudhatott, azt viszont már sejthette, hogy nyomoznak utána. 2012 januárban ugyanis találkozott Horváth András nyugalmazott rendőr dandártábornokkal, hogy megtudja, valóban nyomoz-e ellene a Nemzeti Védelmi Szolgálat.

Csütörtök estére a máskor nagyon ritkán nyilatkozó Kubatov már a Magyar Időknek adott interjút, amiben azt mondta, az óvodai rendezvényen kívül egyszer találkoztak, itt arról volt szó, Vizoviczki be akart fektetni a Fradiba, valamit rendezvénybiztonsági kérdésekről beszéltek. Kubatov szerint a volt diszkócár semmilyen módon nem segített nekik a kampányban, a levelet pedig átadta az ügyészségnek.

Kubatov tegnapi nyilatkozatai körül viszont több furcsa részlet is van.

1. Mi a dolga egy politikusnak?

Arra a kérdésre, hogy találkozott-e Vizovzczkivel, Kubatov először, a délutáni FTC-sajtótájékoztatón ezt a választ adta:

“Persze. Politikus vagyok, az a dolgom, hogy találkozzak emberekkel.”

A Magyar Idők-cikkben viszont az szerepel, "talán két alkalommal találkoztak", az óvodai rendezvényen kívül a Fradi elnökeként beszélt vele. Ezt a megbeszélést egy országos médiaügynökség vezetője hozta össze, Kubatov szerint az üzletember kezdeményezésére. "Vizoviczkivel ekkor két témáról beszéltem. Az egyik, hogy be szeretett volna fektetni a sportba, és a Fradiba. Ettől elzárkóztunk, a vállalkozó befektetésére egyszerűen nem tartott igényt a klub. A másik téma – mivel éppen a West-Balkánban történt tragédia után jártunk – a fiatalok biztonságos szórakozása érdekében szükséges teendőket foglalta magába” - mondta a Magyar Időknek.

Hogy mi a közös a találkozókban és a témákban? Sem az óvodai találkozó, sem a Fradiba való befektetés, sem a fiatalok biztonsága nem politikai ügy, és nem Kubatov politikai, vagyis Fidesz-pártigazgatói, vagy parlamenti képviselői tisztségeivel függ össze. Tehát ha elsőre azt válaszolta, hogy politikai munkájával összefüggésben találkozott Vizoviczkivel, a tisztázáskor miért olyan eseteket említett, amik nem ezzel kapcsolatosak?

2. A fiatalok biztonsága

Az egyik téma Kubatov szerint “a fiatalok biztonságos szórakozása”, aminek a West Balkan tragédia miatt volt akkor aktualitása. Ehhez képest ezt tudjuk arról, mennyire szórakoztak biztonságosan a fiatalok a Vizoviczki-birodalomban:

“A Vizoviczki-ügy kirobbanása után az ügyészség a mentőszolgálat adatai alapján megkeresett több vendéget, akit drogtúladagolás miatt kellett ellátni, és tőlük is rögzítettek tanúvallomásokat. A kemény fogyasztók többsége „hosszúhétvégézni” járt a szigetre, ami azt jelenti, hogy csütörtök vagy péntek estétől vasárnap reggelig buliztak.

Néhány vallomásból 2015 elején cikket közölt a Pestisracok.hu is. A cikk szerint heten haltak meg a szigeten drogtúladagolás miatt. Az egyik halottat például a legnagyobb és legfontosabb diszkó, a Studio padlóján találták meg. Vizoviczki irodája is ebben az épületben volt.

2012 januárjában, Vizoviczki letartóztatása előtt néhány hónappal abból kerekedett országos botrány, hogy három fiatalt életveszélyes állapotban kellett kórházba szállítani a sziget bejáratánál lévő HÉV-állomásról. Arról akkor még nem volt szó, hogy a Hajógyárin bulizó fiúk pontosan hogyan is kerültek az állomásra, de az a hír terjedt, hogy a kidobók vitték ki őket a szigetről, hogy ne nekik kelljen hozzájuk mentőt hívni.

A drog mellett a Hajógyári-szigethez több rejtélyes eltűnés és haláleset is kötődött. 2011 decemberében például egy fiatal férfi holttestét találták meg az egyik diszkó bejáratától alig pár méterre. Miután Vizoviczkit őrizetbe vették, a rendőrség előtúrt még három emberölési és eltűnéses ügyet, amiket a szigethez tudtak kötni. Ezek közül kettő még 2006-ban indult: néhány hónapon belül két focista is eltűnt a szigeten. Egyikük holttestét nem sokkal az eltűnése után a Bem rakpartnál találták meg a Dunában, a másik férfiról mostanáig sem tudni semmit.

A 2011 decemberében talált holttest miatt per is indult, amiben emberöléssel vádolták a Hajógyári-szigeten lévő Dokk bisztró két biztonsági őrét, de a bíróság felmentette őket.” (Részlet ebből a cikkből.)

Ő volt tehát az egyik beszélgető fél a biztonságos diszkózásról, a másik oldalon pedig az a Kubatov Gábor, akinek Fradi Securityjében többek között a gyilkosságért elítélt Sz. Ferenc is dolgozott.

3. Kubatov vs. Rogán

A harmadik elem akkor igazán látványos, ha egymás mellé tesszük Kubatov és Rogán Antal Vizo-ügyi nyilatkozatait.

Kubatov Gábor, akinek formálisan semmi köze nincs Vizoviczki Lászlóhoz, teljes természetességgel vágja rá a kérdésre, hogy “persze, hogy találkoztunk”.

Rogán Antal, akinek a kerületében Vizoviczki érdekeltségei alkották messze a legnagyobb vendéglátós cégbirodalmat, ahol Vizoviczkinak bizonyíthatóan voltak kapcsolatai a kerületi hatóságoknál, ahol Vizoviczki lefizette a kerületi rendőröket, és bizonyíthatóan kapcsolatban állt Rogán könyvvizsgálójával, Szebellédi Istvánnal, és a jegyzővel, Rónaszéki Lászlóval, utóbbival több vallomás szerint korrupciós kapcsolatban is, szóval Rogán Antal, amikor a 444 több más kérdéssel együtt megkérdezte, ismeri-e Vizoviczkit, így válaszolt:

“A kérdésekben megfogalmazott összes állítás hazugság, ha ezeket leírja, azonnal pert indítunk Ön ellen.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.