Ferenc pápa Auschwitzba ment

vallás
2016 július 29., 08:09
comments 72

Hosszú, csendes imában merült el Ferenc pápa reggel az egykori auschwitzi náci német haláltáborban, miután a múzeum területére belépett a híres Arbeit macht frei feliratú kapun keresztül.

A katolikus egyházfő az auschwitzi múzeumban kezdte el lengyelországi zarándoklatának harmadik napját. Gyalog ment át a kapun, ahogy ezt elődei, II. János Pál pápa és XVI. Benedek is tették 1979-es és 2006-os auschwitzi látogatásukkor.

Fotó: Janek Skarzynski / AFP
photo_camera Fotó: Janek Skarzynski / AFP

Egy júniusi sajtóértekezletén Ferenc pápa azt mondta, csendben szeretné tölteni auschwitzi látogatását:

„Egyedül, belépni és imádkozni azért, hogy az Úr a sírás kegyelmében részesítsen.”

A látogatást a kommentátorok a szenvedés misztériumának megéléseként és a II. János Pál által kezdeményezett, vallások közötti párbeszéd folytatásaként értelmezik.

Fotó: Janek Skarzynski / AFP
photo_camera Fotó: Janek Skarzynski / AFP

Ezután a pápa megáldotta az egykori auschwitzi náci német haláltáborok 12 túlélőjét, akik az Auschwitz I. tábor területén várták őt. A pápa a volt lengyel, zsidó és német foglyok, illetve hozzátartozóik mindegyikéhez odalépett, és rövid személyes beszélgetés után megcsókolta, megáldotta mindegyiküket. A foglyok egyike ezután meggyújtott gyertyát nyújtott át a katolikus egyházfőnek, aki ezt az úgynevezett halálfalhoz vitte. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.