Nincs szükség könyvjelzőre, amikor az új Harry Potter könyvet olvasod, mert úgysem fogod letenni

kultúra
2016 augusztus 01., 17:09
comments 169

Tegnap óta nem alszanak a Harry Potter rajongók, mindenki a vasárnap megjelent Harry Potter és az Elátkozott Gyermeket olvassa, de szó szerint.

photo_camera Instagram

Hivatalos magyar fordítás sajnos még nincsen, de már Magyarországon is meg lehet venni. Ők már megtették:

A sztori a sorozat nyolcadik része nem regény, hanem kétfelvonásos dráma és Harry Potterrel egykorú generáció gyerekeiről szól. A cselekményt persze régóta tudni lehet, a londoni Palace Theatre-ben már hónapok óta játsszák.Az Elátkozott Gyermek olvasásával elsők között végzett egy 10 éves gyorsolvasó angliai kisfiú, összesen 59 perc (nem 1 óra, jó?!) alatt olvasta el, a részletes értékelést az Independent közölte:

"Fú. Épp most fejeztem be az új Harry Pottert. Egytől tízes skálán? Szerintem hat.
Ez egy kicsit másmilyen, mint a többi.
Először is ez egy színdarab, szóval nem olyan mintha egy regényt olvasnál. De ha ezen túljutsz, valójában ugyanolyan, mint a többi könyv.
Másodszor is, kicsit furcsa, hogy Harry és a többiek mind felnőttek. És gyerekeik vannak. Szóval a sztori keveréke olyan felnőtteknek, akiket kábé ismerünk és gyerekeké, akiket nem ismerünk, mindez a Roxfortban játszódik, amit nagyon is ismerünk.
[Itt rengeteg spoilert ír le]
Mit írjak, hogy ne spoilerezzem el? Megpróbálom valahogy:
Ez egy nagyon jó sztori Egy nagyon bonyolult sztori. Különböző időkben játszódik, szóval segít, ha jól ismered a többi könyvet.
Hogy ki az elátkozott gyermek??? Három tippem van. Nem vagyok biztos bennük - döntsd el te.
Ha többet akarsz tudni, olvasd el magadnak. Szerintem tetszeni fog."

Ő példátlan higgadtsággal kezelte az ügyet, nem úgy, mint a Harry Potter rajongók legnagyobb része, akik nem most, hanem az éra tombolásakor voltak tíz évesek.

Sokak gyerekkori álma válik most valóra.

Mióta először kézbe vették saját példányukat, megvadultak, meghatódtak, sokkot kaptak és azóta csak őrülten nosztalgiáznak az interneten.TwitterA Twitteren percenként születnek a #CursedChild hashtaggel ellátott posztok.

"Az Elátkozott Gyermek lesz az első HP könyv, amit nem a szüleim pénzéből veszek"Csak az igazi HP-fanok fogják érteni a következő viccet!

"Ha bármelyikőtök spoilerezni mer az Elátkozott Gyermekből, az ki lesz rúgva a Roxfortból, mielőtt azt mondaná, Kviddics"

Akik meg tudtak nyugodni annyira, hogy el merték olvasni, a következőket mondták az új könyvről:

Csavaros

"Vicces és ötletes, hogy a cím- Elátkozott Gyermek - egyik karakterről a másikra száll. Újabb kincs Harry Potter világából!"

Letehetetlen

"Mit gondolok a könyvről... Harry Potter rajongóként? Imádtam. Egy ültő helyemben elolvastam.. nem tudtam letenni"

"Én nem elolvastam az Elátkozott Gyermeket, ÉN BEFALTAM"

"Nincs szükség könyvjelzőre, amikor az Elátkozott Gyermeket olvasod, mert elég valószínűtlen, hogy le fogod tenni, mielőtt befejeznéd!"

Megható

Ezt most nem fordítom le, mert spoiler.

Katartikus

"Nem spoilerezek! #HarryPotterésazElátkozottGyermek lehetővé tette, hogy annyi év után újra kitörő izgalommal vághassak neki a történetnek!"

"Értékelésem a könyvről: ez egy jó könyv!"

Nagyon elenyésző, de létező kisebbségben vannak azok, akiknek nem tetszik a könyv. Legfőbb indokaik:

Szörnyű

"Nem hiszem el, hogy az időmet vesztegettem az Elátkozott Gyermekre, miért??? Hogy lehet valami ilyen szörnyű?"

Színházban jobb

"Befejeztem... Elképzeltem, mennyire király lehet ez színpadon, de simán csak elolvasva kicsit híján van a sztorinak szerintem"

Olyan, mint egy rossz fanfiction

"Őszintén szólva olyan volt, mint egy rossz fanfic, nagyon furcsa volt, de az érzések végül igazi Potter történetté tették"

De kit érdekelnek a huhogók? Amíg ők bosszankodnak, addig a Harry Potter rajongók ezer szelfit küldenek Griffendéles Snapchat-filterrel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.