Jól bejáratott fideszes cégekre bízták Fazekasék, hogy megismerjük a magyar mezőgazdaság példátlan sikereit

politika
2016 augusztus 04., 16:46
comments 42

Fazekas Sándor csütörtökön a parlament honlapján közzétette, az utóbbi egy évben milyen cégekkel és mennyiért kötöttek szerződéseket a minisztériumához tartozó háttérintézmények, és a Mesterházy Attilának küldött válaszból látszik, hogy ők is szívesen alkalmazzák a jól bejáratott, Fidesz-közeli cégeket.Fotó: Fazekas Sándor/Facebook

Fazekas Sándor közvetlen utasítására a folyamatos PR- és kommunikációs tanácsokat a minisztérium már 2012 óta az AX 06 Kommunikációs Bt.-től kapja. 2015 novembere és idén június között 3,81 millió forintot fizettek ki nekik. Ebben az összegben azonban nincsenek benne a háttérintézmények szerződései, amelyek tele vannak ismerős nevekkel.

L. Simonnál már bizonyított

A Nógrád megyei állami erdőket kezelő Ipoly Erdő Zrt. az uniós pénzből felújított Márianosztra-Nagyirtás-kisvasút kommunikációját L. Simon László korábbi kabinetfőnökére, Kisfalvi Gáborra bízták. Két éve L. Simon László is őket választotta a Velencei kerékpárút felújításánál. Mikor megkérdezték, hogy miért a saját beosztottja cégével kellett leszerződnie, csak annyit mondott: „Olyan céggel, illetve személlyel akartam együtt dolgozni, akit jól ismerek, akiben megbízom, és aki mindig minden kérésemet szakszerűen oldotta meg, illetve határidőre teljesített.” Valami hasonlóra gondolhattak az állami erdészetnél is, a kisvasút hirdetéséért az Ipoly Erdő Zrt. idén nyáron 17 798 960 forintot fizettek ki Shortcut Communications Kft.-nek.

Egyszerre az MTVA sajtófőnöke és Fazekas tanácsadója

Szintén Fazekas Sándor közvetlen utasítására alkalmazzák Orbán Viktor korábbi beszédírójának, aki most éppen az MTVA sajtófőnöke, Kobza Miklós családi cégét a Ficktor Fandi Kft.-t is. Kobza cége havi 472 ezer forintért elemzi és véleményezi írásban vagy szóban Fazekas Sándor jelentősebb közéleti, politikai megnyilvánulásait. Ha kell, akkor még javít is rajtuk. A feladat meghatározása szerint az utasításokat, kéréseket közvetlenül a minisztertől kapják, referálni neki köteles elsősorban.

Istennek hála, itt van Kuna is

Ha isteni tehetséggel megáldott Kuna Tibor cégei a vasutasnapoktól az állami hirdetésekkel kitömött meccsnézésekig mindenhol jelen vannak, akkor már hiányérzetünk lenne, ha pont erről a listáról maradtak volna le. Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség idén februárban Kuna Tibor cégét, a Trinity International Communications Kft.-t bízta meg két évre a kommunikációs feladatok ellátásával 260 777 559 forintért.

Megrendelt riportok

A minisztérium háttérintézménye, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) arra is költött, hogy elég mezőgazdasággal kapcsolatos műsor menjen a tévében. Ugyanakkor azt már nem lehet azt mondani, hogy a megbízások egyenletesen oszlottak volna el a különböző csatornák magazinműsorai között.

Az MVH-nál az ECHO TV Gazdafórum műsorát szerethetik a legjobban, mert tőlük 14 darab riportot is megrendeltek. Tavaly június és december között 6 riportét 1 905 000 forintot fizettek ezekért az anyagokért, majd idén ugyanennyi pénzért már 8 riportot kértek Széles Gábor tévéjétől.

Ezzel szembe az ATV és a Hír Tv tavaly együtt sem kaptak annyi megrendelést, mint a még mindig kormánypárti Echo Tv-hez beesett. Tavaly csak 3-3 riportot rendeltek meg tőlük: külön-külön 952 500 forintért. Idén egyelőre még semmit sem kaptak, ezért a mostani katasztrofálisan jó termésről csak az Echo Tv-ből hallhatnak majd a gazdák.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.