A CIA volt igazgatóhelyettese Clinton mellé állt az elnökválasztási kampányban

külföld
2016 augusztus 05., 11:52
comments 95

Michael J. Morrel 33 évet szolgált a CIA-nál. Karrierje csúcsán, 2010-13 között igazgatóhelyettese volt az amerikai hírszerzésnek, közben kétszer átmenetileg, összesen hat hónapig ténylegesen igazgatta is a CIA-t.

”Hat elnököt szolgáltam, három republikánust és három demokratát. Ott álltam Bush elnök oldalán, amikor szeptember 11-én megtámadtak minket, és ott voltam Obama elnök mellett, amikor 2011-ben megöltük bin Ladent” – írja magáról.

Morrel saját bevallása szerint sem republikánusként, sem demokrataként nem regisztráltatta magát, az elmúlt negyven évben szavazott már mindkét párt jelöltjére, de sose hirdette, hogy kit támogat. De idén ez változott.

„November 8-án Hillary Clintonra fogok szavazni, az addig hátralevő időben pedig mindent elkövetek azért, hogy ő legyen a 45. elnökünk” – írta.

Hogy miért?

Egyrészt Clintont alkalmasnak tartja. Éveken át dolgoztak együtt és megtapasztalhatta, hogy Clinton profi, aki felkészülten érkezik a létfontosságú értekezletekre, nagyon figyel a részletekre és hajlandó megváltoztatni a véleményét, ha meggyőzik egy vitában. Ráadásul annak is tanúja volt, hogy a nemzetbiztonsági érdekeket a politikai, pártpolitikai érdekek elé helyezik.

Trump szerinte nem ilyen.

Fotó: Joe Raedle/Getty Images
photo_camera Fotó: Joe Raedle/Getty Images

„Donald J. Trump nem csupán alkalmatlan a feladatra, de kifejezetten fenyegetést is jelenthet nemzetünk biztonságára” – írja.

Trump szerinte tapasztalatlan, jellemvonásai pedig rossz, sőt, veszélyes emberré tennék, ha ő lenne a főparancsnok, mert csak saját nagysága érdekli, túlreagálja a dolgokat, megérzések alapján dönt és nem hajlandó változtatni a nézetein még új tények ismeretében sem,

hiszen eleve nem nagyon érdeklik a tények, és egyáltalán nem hallgat másokra.

Cserébe könnyű lekenyerezni, ahogy azt az amúgy egykori kémként pont erre kiképzett Putyin is tette a hízelgésével, amivel mostanra elérte, hogy Trump az amerikai érdekekkel szemben az orosz érdekeket képviselje olyan kérdésekben, mint Ukrajna vagy a Baltikum sorsa.

„A kémszakmában azt mondanánk, hogy Putyin öntudatlan kémként beszervbezte Trumpot” – írja.

Trump muszlimellenességét is veszélyesnek tartja, mert ez az a fajta általánosítást, amit az USA igazi ellenségei, a szélsőséges dzsihadisták pont felhasználhatnak a propagandájukra. „Valójában nagyon sok muszlim amerikai kritikus szerepet játszik nemzetünk védelmében. Például

az a férfi, akit nem azonosíthatok, aki közel egy évtizeden át vezette a CIA Terrorelhárítási Központját.

Meggyőződésem szerint neki köszönhethük leginkább azt, hogy az Egyesült Államok a szeptember 11-i támadások óta biztonságban van” – írta a New York Timesban megjelent publicisztikájában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.