Nem fogják be az átlőtt fejű szentendrei horrorkacsát, mert istenien érzi magát

ÁLLAT
2016 augusztus 06., 09:26
comments 85
photo_camera fotók: Hevesi László

Lementunk kacsákat etetni a lányommal és voltak a lépcső tetején ilyen aggódó formák, akik mondták hogy nem kéne gyerekkel odamenni, mert nagyon durva látvány. Nyilván a Tildát tökre nem érdekelte vagy nem vette észre.

Így számolt be Laci arról, hogyan fotózta le Szentendre új, borzongató kedvencét, a nyíllal a fejében élő Halloween-kacsát. Az állattal, vagyis a hírével én is találkoztam, amikor csütörtökön megnéztem a város korzója előtti Duna-szakaszt biliárdasztallá varázsoló nagyszerű óriás műalkotást.

link Forrás

Laci szerint a kacsa már vagy fél éve így grasszál Szentendrén. Megkerestem a Magyar Madártani Egyesületet, Orbán Zoltán szóvivő pedig elmesélte, hogy jó pár bejelentést
kaptak már az ügyben, a madár a tippje szerint úgy május óta élhet így a Dunakanyarban.

Akkor miért nem csinálnak valamit? -

merül fel a kérdés.

Orbán elmagyarázta, hogy bármit tennének, az nagyon nagy eséllyel megölné az állatot, de minimum rontana az egyébként tökéletes lelki-egészségi állapotán. Bár a vadkacsa tényleg "rettenetesen néz ki", a nyíl nyilvánvalóan nem ért létfontosságú szervet a nyakán, ami a tollak által mutatott vastagságnak igazából durván az ötödét teszi ki átmérőre. Ha bármi baja lenne, akkor télen 3, nyáron 5 napon belül éhen halt volna. De nem tette, sőt láthatólag akadálytalanul repül, úszik, táplálkozik és hápog jó ideje.

Ahhoz, hogy kiszedjék a nyilat, el kéne kapni, ami erősen áramló folyóban élő röp- és úszóképes madár esetében képtelenség lenne. Hálóval sem érdemes becsapdázni, mert ha a
nyíl beleakad abba, kész a baj. Sokan kérdezik az MME-t, hogy miért nem szedik le altatólövedékkel. Orbán ezen a felvetésen majdhogynem nevetett. Elmesélte, hogy altatólövedéket marha ritkán használnak madárra, de akkor is csak a húsz kiló feletti, minimum túzokméretű madarak jöhetnek szóba. Az altatólövedék tűje ugyanis lényegében akkora, mint a szentendrei vadkacsa fejéból kiálló nyíl, így ha rálőnének, nagy esélye lenne, hogy szétroncsolják valamelyik létfontosságű szervét vagy csontját. Az altatólövedékezés Orbán szerint kicsit sem olyan, mint a filmekben. Ha a célpont stresszes - márpedig ilyenkor nagyon is az - nem ritka, hogy 4-5 adagot is bele kell lőni, ami garantáltan kinyírna egy ekkora madarat. A szer a valóságban ráadásul nem azonnal hat, mint a James Bondban, hanem percek múlva. Az állat addig egyre zavarodottabb állapotban menekül, veszélybe sodorva magát.

Szóval a kacsát hagyják, ahogy van, és valószínűleg mindenkinek ez a legjobb. A fotómániásoknak főleg, mert ők az úszó biliárdgolyók mellett most már a kacsára is vadászhatnak Szentendrén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.