Megvan a második magyar arany, Hosszú Katinka olimpiai bajnok!

sport
2016 augusztus 07., 01:36
comments 249
  • Hosszú Katinka olmpiai bajnok!
  • Nagy fölénnyel, döbbenetes világcsúccsal nyert a 400 vegyes döntőjében.
  • Négy év kemény munkája érett be. Mondanám, hogy a csúcsra ért, de valójában már évek óta ott van.

Egész szoros verseny volt ez a 400 méteres női vegyes, legalábbis a 2-4 hely nagy csatában dőlt el. A győztes személye viszont az első perctől biztos volt:

Hosszú Katinka hatalmas formában úszva nagy fölénnyel, világcsúccsal lett olimpiai bajnok!

A világcsúcsot több mint két másodperccel döntötte meg! Mondom, több mint két másodperccel!

"Azt tudtam csinálni, amit edzésen. Olyan érzésem volt, mintha edzésen lennék, olyan felszabadultan tudtam úszni" - nyilatkozta győzelme után Hosszú Katinka, akinek amúgy ez is volt a hangoztatott célja, hogy

felszabadultan úszhasson.

Az biztos, hogy nyomás nem volt rajta, több hossz fölénnyel, majdnem öt másodperc előnnyel nyert a második helyezett Madeline Dirado (USA) és hattal a harmadik, spanyol Belmonte előtt.

Mondjuk már az előfutamok alapján sejteni lehetett, hogy ez lesz, kis híján már ott is világcsúcsot úszott, csak a lassabb utolsó száz méterével maradt le pár századmásodperccel erről. Amekkora formában van, már most oda lehetne adni neki a 200 vegyes aranyérmét is, legalábbis nem lennék azok helyében, akiknek vele kell versenyezniük a címért.

Hosszú Katinka ezen a képen még csak a majdnem világcsúcsot és a döntőbe jutást ünnepli. Azóta olimpiai bajnok és világcsúcstartó is lett. MTI/AP/Martin Meissner
photo_camera Hosszú Katinka ezen a képen még csak a majdnem világcsúcsot és a döntőbe jutást ünnepli. Azóta olimpiai bajnok és világcsúcstartó is lett. MTI/AP/Martin Meissner

Négy évvel ezelőtt Hosszú Katinka csak a negyedik lett a londoni olimpián 400 méter vegyesben. Elizgulta a versenyt, aztán a többi versenyszámát is. Megtörten jött haza, majdnem abbahagyta. Aztán húzott egy merészet, a férjét, Shane Tusupot kérte fel edzőnek. Tusup a New York Times nagy portréja szerint a régimódi, üvöltözős-lelki terrorizálós típusú edző, de úgy tűnik, Katinkánál bevált a módszer.

A váltás óta Hosszú kora legnagyobb úszójává nőtte ki magát. 2013-ban 200 és 400 méter vegyesben is világbajnok lett, 200 pillangón pedig bronzérmes. A rövidpályás világkupa-sorozatban 100, 200 és 400 vegyesen is világcsúcsot úszott, 200 méter vegyesen háromszor is. 2014-ben a vegyes számok mellett a 100 és 200 méteres hátúszásban is rövidpályás világrekordot ért el.

2015-ben világcsúccsal nyerte a 200 vegyest, és még 400 vegyesen is újra világbajnok lett. A rövid pályás EB-n hat aranyat és két világcsúcsot szerzett.

Az olimpián is erősen kezdett, már az előfutamban majdnem világcsúcsot úszott - háromszázzal a vége előtt még bő két testhosszal úszott a világcsúcsrészidő és fél medencével a legközelebbi riválisa előtt. A tévéből nézve úgy tűnt, hogy a végén kiengedett, de aztán csalódottnak tűnt, Tusup pedig őrjöngött, hogy végül nem lett meg a világrekord.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.