Terjed a kanyaró a brit fesztiválozók között

Egészségügy
2016 augusztus 08., 18:10
comments 104

A brit egészségügyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki, hogy csak a megfelelő védőoltások birtokában induljanak el a fiatalok fesztiválozni, mivel a közelmúlt szigetországi fesztiváljain sorra bukkantak fel a kanyarós esetek.

Csak az elmúlt két hónapban 36 esetet regisztráltak, de a hatóságok arra számítanak, hogy még további esetek fognak kiderülni.

A kanyaró egy kifejezetten veszélyes, vírus okozta megbetegedés, cseppfertőzéssel terjed. A fertőzés után 9-11 nappal náthás tűntetekkel jelentkezik, majd kötőhártya-gyulladás jön, később pedig kiütések jelennek meg a bőrön. Súlyos komplikációkkal járhat, melyek közül több halálos is lehet.

photo_camera Glastonbury maradványai 2015-ben (AFP PHOTO / OLI SCARFF)

Nagy-Britanniában legalább három olyan esetről tudni, amikor valakinek a betegsége már előrehaladott állapotban volt, de mégis úgy döntött, hogy részt vesz a fesztiválon. A hatóságok most azt kérik, hogy aki úgy sejti, hogy megfertőződött, az inkább ne menjen tömegbe.

Vélhetően sok brit fog jönni a Szigetre is, de Magyarországon régóta kötelező a védőoltás, így remélhetőleg nem sok gondot fog mindez okozni.

A kanyaró egyre komolyabb gondot okoz az országban, míg tavaly 54 esetet regisztráltak, addig csak idén az első hat hónapban 234-et. A fesztiválon megfertőződött emberek többsége nem volt beoltva kanyaró ellen.

De az igazi nagy járvány 2013-ban volt, akkor Swansea városában 1219 ember fertőződött meg. Az okok között első helyen szerepel az a pánik, ami a kétezres évek elején tört ki egy 1998-ban megjelent tanulmány miatt, ami a védőoltás és az autizmus kialakulása között mutatott ki kapcsolatokat. Azokat az eredményeket azóta cáfolták ugyan, de egyrészt azóta is sokan gyanakodva néznek a védőoltásokra, másrészt ott pár éven át rengeteg gyerek nem kapott oltást.

A MMR (kanyaró, rubeola és mumpsz elleni) védőoltást azóta ismét 92-93 százalékos arányban kapják meg a brit gyerekek, ugyanakkor a regionális eloszlás nem egyenletes, vannak területei az országnak, ahol csak a gyerekek 80 százaléka van beoltva. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.