Mintha két különböző személyiség írna Donald Trump nevében Twitteren

külföld
2016 augusztus 10., 10:59
comments 94

"Amikor Donald Trump sok szerencsét kíván az amerikai olimpiai csapatnak, Iphone-ról tweetel. Amikor egy riválisát anyázza, Androidról" - írja David Robinson adatguru a Variance Explained című blogjában. Ez még nem a saját megfigyelése, több twitterezőnek is feltűnt, hogy

  • Trump normális hangnemben megírt posztjai általában Iphone-on íródnak;
  • az őrület jeleit mutató örjöngések pedig rendre Androidon.

Mintha csak két különböző személyiség használná a két különböző platformot.

És tényleg!

Azt már korábban megfigyelték, hogy Trump maga egy androidos készüléket, egy Samsung Galaxyt használ. Robinson viszont nem elégedett meg ilyen felszínes megfigyelésekkel, teljes adatelemzői apparátusát bevetve elemezte Donald Trump, illetve az @realDonaldTrump profilra posztolók szokásait.

Elemzése alapján immár teljesen biztosnak tűnik, hogy

az androidos és az iphone-os tweetek egyértelműen elkülöníthetők egymástól.

Az elemzéshez előbb begyűjtöt úgy másfélezer tweetet Trump Twitteréről, majd leválogatta őket - volt pár Ipadről posztolt tweet is, ezeket nem vette figyelembe. Így végül 628 iphone-os és 762 androidos tweet gyűlt össze az elemzéshez.

Az hamar kiderült, hogy

  • Androidról jellemzően hajnali öt és reggel kilenc, illetve este hét és kilenc óra között;
  • Iphone-ról a köztes időben, leginkább délelőtt 11 és délután 5 óra között

szoktak posztolni a @realDonaldTrump fiókra.

Ennél is árulkodóbb, hogy az androidos retweetek bő negyede a régi twitterezők anakronisztikus stílusában, a retweetelt posztot kézzel, idézőjelek közé bekopizva íródik, ilyen retweeteket elvétve találni csak az iphone-os tweetek között.

Ugyanilyen feltűnő az eltérés a képek és linkek használatában:

  • az androidos tweetek között alig van ilyen;
  • az iphone-os tweetek kétharmada viszont kép vagy link.

Összességében az Iphone-ról posztolt tweetekben 38-szorosa volt a képek, linkek előfordulásának az esélye az androidos posztokhoz képest.

Minden adat közül a legérdekesebb a tweetek tartalmi elemzése volt az előforduló szavak száma alapján.

Míg az Iphone-ról tweetelő @realDonaldTrump javarészt hashtageket - #americafirst, #makeamericagreatagain, #trump2016 -, illetve egyértelműen a kampányhoz köthető szavakat - join (csatlakozz), 7pm (este hét, a kampánygyűlések jellemző időpontja), tomorrow (holnap) - posztolt, addig az androidról tweetelő @realDonaldTrump leggyakoribb szavai sorrendben:

badly (rosszul), crazy (őrült), weak (gyenge),

de toplistás még az ostoba (dumb), a vicc (joke, emberre is értve) és a megosztott (divided) is. Ez alapján jól elkülöníthető az iphone-os és az androidos online perszóna:

  • az Iphone-t használó felhasználó sótlan alak, aki csak technikai információkat, kampányesemények időpontját, kampányoldalak linkjeit szokta posztolni;
  • az androidos viszont egy érzelmektől fűtött, dühös, indulatos figura, aki sokkal negatívabban áll hozzá a dolgokhoz. Az elemzés alapján az androidos felhasználó 40-80 százalékkal több olyan szót használ, amit az undor, szomorúság, félelem vagy düh leírására használunk, mint az iphone-os felhasználó.

Ez alapján már teljesen biztosnak tűnik, hogy Androidról személyesen Trump posztol, Iphone-ról pedig a stábja. Az egyetlen kérdés már csak az, hogy a néhány, Trump stílusát idéző iphone-os posztot maga a jelölt írja-e, vagy a kampánystáb egyik tagja próbálja utánozni a stílusát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.