A csodálatos Szilágyi Áron megvédte címét és újra olimpiai bajnok

sport
2016 augusztus 11., 00:08
comments 161

Szilágyi Áron a 2012-es londoni játékok után négy évvel megvédte címét és megnyerte második olimpiai bajnokságát a férfi kardvívók egyéni versenyében Rio de Janeiróban. A döntőben az amerikai Daryl Homert győzte le nagyon könnyedén, 15-7-re. Talán ez volt a magyar vívó legkönnyebb meccse egy olyan sorsolás végén, ahol a világ legjobb versenyzőivel kellett megmérkőznie.

Ellenfele, a 26 éves Daryl Homer ott volt már Londonban is, de amikor Szilágyi olimpiai aranyat szerzett, az amerikai még nem számított igazán jegyzett versenyzőnek. Négy éve Homer 15-14-es asszóval esett ki a negyeddöntőben a román Rareș Dumitrescu ellen. Azóta a pánamerikai játékokon ért el jó eredményeket, ahol csapatban összesen már öt aranynál jár, egyéniben pedig két bronzot jegyez. Legnagyobb sikere a tavalyi moszkvai világbajnokságon szerzett ezüstérem.

photo_camera Szilágyi Áron győzelme a fehérorosz Aliakszandr Bujkevics ellen. MTI Fotó: Kovács Tamás

Szilágyi a tavalyi Európa-bajnok és az olimpiai cím védőjeként lépett a pástra. Neki ez már Peking és London után a harmadik olimpiája, és második olimpiai döntője volt.

A magyar vívónak piszok nehéz sorsolása volt a fináléig: a mexikói Juan Ayala még nem volt komoly ellenfél, de mind a fehérorosz Aliakszandr Bujkevics, mind a román Tiberiu Dolniceanu ellen nagyon kemény, végsőkig kiélezett csatában kellett helytállnia, és a koreai Kim Dzsung-Hvan ellen is megizzadt a továbbjutásért.

A döntőn már egyértelműen ő számított esélyesnek. Szilágyi egész nap feszült, de nagyon érett vívást mutatott be - hosszú, idegörlő meccsei voltak, de minden újabb meccsére le tudott higgadni, és esélyhez méltó módon, taktikusan vívta végig a napot.

A döntő előtt jó másfél-két órája volt pihenni Szilágyinak, aki így az első meccsekhez képest frissebben és kifejezertten lazán kezdte az asszót: bevitt egy villámtust, aztán egy szép védekezés végén sikerült megvágnia az amerikait, és elhúzni 2-0-ra. A harmadik tust is gyors vágással szerezte meg, de Homer azonnal két hasonló találattal kontrázott, és feljött 3-2-re.

De Szilágyi egy pillanatra nem ingott meg: magabiztosan, címvédőhöz méltó módon kardozott. Egy gyors visszatámadás, majd egy kitörést követő cselkombináció végén visszaszerezte magabiztos előnyét, 5-2-re elhúzott, majd koncentrált vívással tartotta maga mögött az amerikait felezőig, amikor 8-4-el fordultak a felek.

Egyetlen pillanatig nem volt benne a levegőben a meglepetés. Szilágyi legnagyobb természetességgel forgatta a kardot, és táncolt el az amerikai csapásai elől - könnyeden vívott, tartva, sőt lépésről lépésre növelve az előnyét. 11-6-nál egy közrevágás után már 6 volt a különbség, és végül 15-7-al lett vége a meccsnek, ami messze a legegyoldalúbb volt a magyar vívó mai mérkőzései közül.

Szilágyi nem csak a döntőben, az egész tornán egészen lenyűgözően, a sportág valaha volt legnagyobbjait idézve, taktikusan és technikásan vívott. A nem szakavatott nézők számára is látványos volt, milyen természetességgel és eleganciával mozog a páston, és micsoda tökéletes ütemérzékkel indít és fejez be támadásokat. Aki csak egyszer hallotta nyilatkozni a nap folyamán, annak számára rögtön világos lett az is, hogy istenadta tehetsége mellett mennyi alázat és áldozat is van ebben a győzelemben.

Szilágyi Áron látványosan fölénőtt az egész mezőnynek, és teljesen megérdemelten, szinte kétséget nem hagyva védte meg négy évvel ezelőtti londoni olimpiai címét Rio de Janeiróban. Korábban erre a hihetetlen bravúrra magyar kardvívók közül csak Fuchs Jenő (1908 London, 1912 Stockholm) és Kárpáti Rudolf (1956 Melbourne, 1960 Róma) volt képes.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.