Mindannyian rossz anyák vagyunk

FILM
2016 augusztus 14., 17:11

A Rossz anyák egy rossz film. Lehetett volna más, de a Másnaposok alkotópárosától ezúttal csak egy kínos, felszínes, bugyuta popcorn-mozira futotta. Kár, mert az alapötletből akár egy jó film is lehetett volna. Így maradt egy-két geg, meg a többi játékidő.

Csináljunk egy vicces, tabudöntögető filmet arról, hogy a gyereknevelés bizony nem fenékig tejfel!

Szuper ötlet, legyen tehát ilyen született feleségek utánérzés, és mutassa be, hogy milyen - egyébként gyakran komikus szituációk - kísérik a szülők életét. Oké, oké, de azért csak óvatosan - szólhatott közbe valaki. Legyen inkább ez a marketing, és a történetet butítsuk le. Valahogy így alakulhatott ki a történet két vezérfonala, hogy a főhős besokall addigi életével, szembeszáll az SZMK (szülői munkaközösség) mindenható vezetőjével, majd rossz anya lesz, még reggelit sem készít(!), kidobja hűtlen férjét, majd szerelembe esik.

Cicaharc és igaz szerelem. Nőknek lesz és nyárra, ennyi elég is.

Karakterek

Ezek kiagyalásával nem fáradtak sokat az alkotók. Oké, egy vígjátéktól nem is nagyon várunk mélységeket, de azért ennél többet.

  • Dögös, fiatal főhős, ő Amy (Mila Kunis) aki kidobja hűtlenségen ért “harmadik gyerekként” velük élő férjét, és engedve a perfekcionizmusából úgy dönt normálisan akar élni. Nem csinálja meg a gyerek leckéjét, megmutatja a kölköknek, hol a hűtő, és letojva az SZMK előírásait bolti sütit visz a sütivásárra és fennen hirdeti: immár rossz anya. Hát nyasgem.
  • Carla egyedülálló anyuka. Ő a faszvadász. Mi más. Álló nap a moziban, bárban ül. Később kiderül van ugyan melója is, de hát laza az élete.
  • Kikinek négy gyerek mellett lényegében nincs élete. Szexuális élete egy tragédia, férje elnyomja, hiszen szerinte az otthoni aranykalitkában a helye. Üljön csak a seggén, ne ebédeljen a barátnőivel, az ő dolga a gyereknevelés - mondja a nőt leuraló férfifigura. Persze ez egy vígjáték, és egyetlen este a gyerekekkel a férjet nemhogy jobb belátásra téríti, de egyenesen felcseréli a szerepeket, ahogy az már a való életben is lenni szokott, és elnyomóból elnyomott lesz... Vagy várjunk csak. Lehet, hogy ez viccnek is rossz.
  • Főgonosz SZMK mama, akitől mindenki retteg, aki szintén kontrollmániás és perfekcionista. A legendás méhkirálynő maga.
  • Férfiak. Ha vannak, csak mutatóba. Van a hűtlen “harmadik gyerek”, a szexista fasz, a szexi elvált apa, a tökéletes férfi és a lúzer főnök.

A “poénok”

Részint a piálás köré szerveződnek (sőt, van aki még drogozik is), hát eleve LOL. Meg eleve, hogy az anya, az az a nő, akinek gyereke van az bulizik. Szigorúan 11-ig.

Szexről szólnak. Sőt mi több, a (körülmetéletlen, hát mik vannak) fasz működéséről beszélnek, és van aki a szexi papának még análisan is “engedné”. Egész képtelen ötlet, eleve röhejes nyilván, hogy egy nő, akinek van gyereke szexre gondoljon. A másiknak meg puhapöcsű a férje. Hahaha.

Képzeljétek, Amy eldobja a szoptatós mamimelltartót. Naná, hogy elcsűri az ismerkedést, mert tudjátok, csak a gyerekéről tud beszélni meg anyáskodik.

Meló. Elég szomi, hogy Amynek dolgoznia kell(!) és hát nem is bírja, hajt mint állat, részmunkaidős szerződéssel teljes állásban szar fizetésért keccsöl. Mert nő. Olyannyira nő, hogy mikor bemondja az unalmast és nélküle összedőlni látszik a cég, és bármit, de tényleg akármit kérhet, csak menjen vissza, ő megelégszik egy dupla fizetéssel, azaz lényegében csak kifizetteti az eddig is elvégzett teljes munkaidős munkát. Ja nem, még két nap home office-t is kialkuszik. Tudjátok, a nők egyébként nem szoktak azért dolgozni, mert szeretik csinálni, hanem csakis azért, mert muszáj, egyébként a legnagyobb karrierálmuk - hisz ez az egyetlen hely, ahol kiteljesedhetnek - az, hogy elnököljék az SZMK-t.

Ezek a nők folyton panaszkodnak, milyen nehéz a gyereknevelés, de kétpercenként elbőgik magukat, ha a gyerekekre néznek. Mindenki lenyugodhat a picsába, akinek gyereke van, az úgy igazán soha fárad el, sosem sokall be, hiszen csak ránéz a gyerekekre, és bőg. Ennyi. A többi csak a drámázás.

Ami kimaradt

  • az anyaság kihívásainak poénos oldala
  • a sztereotípiákkal szembemenő poénok
  • az igazi problémák felvetése
  • az apaság elismerése akár csak utalás szintjén, és a szexi özvegyet nem számítanánk igazán ide, akkor sem, ha mindenki benedvesedik a vásznon annak hírére, hogy ő bizonykét másodperc alatt köt be egy gyerekülést (igen, ők is szülők, és nekik sem mindig könnyű)
  • az, hogy hiába zengik büszkén a vászonról, hogy mi mind rossz anyák vagyunk, attól ez még méretes baromság: a filmen megjelenő úgynevezett “rossz” anyák, egyszerűen csak anyák. Emberek, szülők.

A Rossz anyák rossz film, és dacára a teljes női szereplőgárdának, a Bechdel-teszten átmenő forgatókönyvnek ez nem egy nőknek, nőkről szóló film, hanem egy film arról, hogyan képzelik a férfiak a nőket és az anyaságot.

Mozi helyett ezúttal szerintünk mindenki jobban jár, ha újranézi a Született feleségeket.


A nyitóképet a film IMDB oldaláról szedtük.





Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.