A klímatörténelem legforróbb hónapja volt az idei július

időjárás
2016 augusztus 16., 06:39
comments 93

A mérések történetében a július volt a valaha volt legmelegebb hónapunk a Nasa eredményei alapján. Mivel a múlt hónap megdöntötte az egy évvel korábban beállított rekordot is, folytatódott az egyenletesen felfelé kúszó hőmérsékleti trend.Az ábrán is jól látszik, hogy idén eddig minden hónapban jóval melegebb volt, mint a korábbi években bármikor. A júliusi hőség pedig mindent felülmúlt, amit 1880 óta sikerült összemérni.

Ugyanerre az eredményre jutott az ENSZ Nemzeti Óceán és Légkörkutatási Szervezete (NOAA) is, akik szerint az elmúlt 14 hónapban minden alkalommal megdőltek a korábbi hőmérsékleti rekordok.

A Nasa mérése alapján - ami összevonta a tengerek felszínének és a föld feletti légrétegek hőmérsékletét– idén júliusban 0,84 fokkal melegebb volt, mint az 1951 és 1980 között mért júliusok átlaga. A 2015-ös júliusnál pedig 0,11 fokkal volt melegebb.

link Forrás
Dávid Károly, a University of Melbourne klímakutatója szerint, ha 2016 tartani tudja az eddigi tempót, akkor jó eséllyel ez lehet a mérések történetének legmelegebb éve. Az újabb és újabb rekordokat a kutató szerint a globális felmelegedés és az egyre melegebb tengeri áramlatokat hozó El Niño okozza. (
)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.