Washington nem ad helyet az Orbán-kormánynak, hogy velük tisztelegjenek 1956 emléke előtt

külföld
2016 augusztus 17., 05:16

Hiába kérte, lobbizott és dolgozott érte a helyi magyar nagykövetség, a washingtoni Woodrow Wilson Nemzetközi Kutatói Központ nem tart tudományos konferenciát az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójának és emlékévének alkalmából az Egyesült Államokban.

Orbán és Obama a Fehér Házban 2016. márciusában. A magyar miniszterelnök a nukleáris biztonságról szóló konferencián kezelt az amerikai elnökkel. Chuck Kennedy / Anadolu Agency
photo_camera Orbán és Obama a Fehér Házban 2016. márciusában. A magyar miniszterelnök a nukleáris biztonságról szóló konferencián kezelt az amerikai elnökkel. Chuck Kennedy / Anadolu Agency

A szövetségi kormányzat által felügyelt intézet még a nyár elején kapta a felkérést, és a magyar fél annyira biztos volt a pozitív válaszban, hogy már a program és a lehetséges fellépők listája is tettek konkrét ajánlásokat.

A Népszabadság szerint a magyar követség a rendezvényre delegált volna egy meg nem nevezett "magas rangú személyt" is, és az amerikai diplomácia attól tartott, olyasvalaki érkezhet, "akinek tudományos munkássága méltatlan a Wilson Központ színvonalához". Előfordulhat, hogy egy másik, nem a szövetségi kormány által felügyelt helyszínen megtartják az eseményt, de ez még bizonytalan.

Annyira rossz a magyar-amerikai diplomáciai viszony, folytatja a cikk, hogy az egyébként politikailag kiegyensúlyozottnak mondott Wilson Központ nem szeretne színpadot adni sem az Orbán-kormány valamely prominensének, de még egy kormánybarát történésznek sem.

A Fidesz évről évre ügyel arra, hogy október 23-án egy befolyásos politikusa ellátogasson az Egyesült Államokba, a cikk szerint pedig Szijjártó Péter külügyminiszter az elmúlt időszakban több kísérletet is tett arra, hogy találkozzon John Kerry amerikai külügyminiszterrel, de mindannyiszor visszautasítást kapott.

A magyar külügyminiszter egyébként nem is olyan rég, az Indexnek adott interjújában arról beszélt, hogy Orbán még nem döntött arról a felvetésről, hogy az évforduló környékén Amerikába látogasson. (Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.