Magyarországon készült az olimpia előtt a menekültválogatott szír úszója

sport
2016 augusztus 18., 17:36

A menekült színekben versenyző szíriai úszóval, Rami Anisszal az Origó készített Rióban interjút. Ebből derül ki, hogy a 25 éves férfi még 2011-ben menekült el Aleppóból a polgárháború elől, mivel egyre gyakoribbak voltak a bombázások és az emberrablások.

Előbb Törökországba jutott, ahol a Galatasaray úszója lett, de mivel nem kapott állampolgárságot, nem versenyezhetett. Gumicsónakkal ment tovább Görögországba, 2015-ben kapott menedékjogot Belgiumban.

Rami Anisz (Michael Kappeler/dpa)
photo_camera Rami Anisz (Michael Kappeler/dpa)

Az is kiderült, hogy az olimpia előtt egy darabig Magyarországon is edzett. Ezzel kapcsolatban üzent is nekünk:

„a magyarok általában nagyon barátságosak és kedvesek, de tudniuk kell: a menekültek nem felelősek a kialakult helyzetért, nem jókedvükben, szórakozni vagy turistáskodni mennek más országokba, hanem az életüket mentik. A menekültek ugyanolyanok, mint bárki más, csak elnyomásnak, igazságtalanságnak vannak kitéve. Szeretnénk, ha a háború, a tömegmészárlások véget érnének a hazánkban, és újra szír zászló alatt versenyezhetnénk. Mi lennénk a legboldogabbak, ha a következő olimpiára már nem lennének menekültek a világban.”

Az olimpián nagyon jól érzi magát, mivel elmondása szerint mindenki borzasztó barátságos a menekültcsapat tagjaival, rengeteg bátorítást kapnak.

Anisz 100 méter gyorson hatodik, 100 méter pillangón nyolcadik lett az előfutamban, egyik számban sem jutott tovább. Most még Rióban van, de már a belga bajnokságra koncentrál, onnan jutna ki a világbajnokságra, majd pedig a 2020-as tokiói olimpiára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.