Lemond több millió dolláros jutalmáról a szivárogtató, mert nem büntették meg a leleplezett bankóriás vezetőit

gazdaság
2016 augusztus 18., 19:14
comments 50

Eric Ben-Artzi korábban a Deutsche Bank kockázatelemzője volt és azzal vált ismertté, hogy a hatóságokhoz fordult és segített leleplezni a bankóriásnál zajló hamis könyvelési gyakorlatot, amivel veszteségeiket leplezték el.

A német férfi most pedig több millió dolláros jutalomra mondott nemet, mert állítása szerint az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet, a Securities and Exchange Commission (SEC) nem büntette meg a bank vezetőit.

A SEC fenntart egy whistleblower-programot, azaz bárki jelentkezhet, aki az országban működő bankoknál zajló szabálytalanságokról tud és erről bizonyítékot is tud bemutatni. Idén összesen 16,5 millió dollárt osztanának ki a szivárogtatóknak, ebből kapna tetemes részt Ben-Artzi is, de ő ebből nem kér, mert nem elégedett azzal, ami a feljelentése után történt.

A SEC amúgy megalapozottnak találta a feljelentést, 55 millió dollárra meg is büntették a Deutsche Bankot tavaly. De Eric Ben-Artzi szerint nincs rendben, hogy a büntetést nem a bank felelős vezetői, hanem a részvényesek fizetik és szerinte az, hogy minden vezető megúszta büntetés nélkül, összefügghet a forgóajtó-hatással, azaz hogy a SEC vezetősége és az Amerikában is komolyan jelenlévő német bank felsővezetése között nem ritka az átmenet.

(Fotó: Youtube)
photo_camera (Fotó: Youtube)

Mint írta a Financial Timesba megjelent cikkében, a SEC vezető ügyvédjei korábban magas beosztásban voltak a bankban, és az ide-odamozgások még akkor is tartottak, amikor a vizsgálat már folyamatban volt.

Sem a SEC, sem a Deutsche Bank nem kommentálta a történetet.

Ben-Artzi 8,25 millió dollárt kapott volna, további 8,25 millió dollárt pedig a Deutsche egykori brókere, Matt Simpson kapott meg, aki szintén segített feltárni a bankóriásnál zajló szabálytalanságokat. Ben-Artzi amúgy nem a teljes összegre mondott nemet, csak ő maga nem kap a 8,25 millió dollárból semmit: a jutalom egy részét elviszi most exfelesége, akinek ez jár a válóper értelmében, valamint ügyvédjei és különféle külső szakértők, akik segítették az ügy során.

A Financial Times arról is ír, hogy számos olyan vezető van, aki az elmúlt években a tőzsdefelügyelet és a Deutsche Bank vezetősége között mozgott.

A szivárogtatókat jutalmazó program, aminek keretét a kiszabott büntetésekből kerekítik le, 2011 óta létezik, és ez az első eset, hogy valaki nem él a jutalommal. Az amerikai szabályozás szerint a büntetés 10-30 százalék közötti összegét fizetik ki annak, aki hiteles információt tud nyújtani szabálytalan működésről.  (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.