A Fülöp-szigetek tömeggyilkos elnöke inkább kilépne az ENSZ-ből, mint hogy felhagyjon a tömeggyilkolással

külföld
2016 augusztus 21., 13:31
comments 159

Az ENSZ emberi jogi szakértői, illetve az amerikai külögyminisztérium arra kérték Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnököt, hogy állítsa le azt a törvénytelen tömeggyilkoló hadjáratot, amiben május óta közel ezer kábítószer-kereskedő, illetve annak tartott személyt öltek meg, bármiféle igazságszolgáltatáshoz akár csak messziről is hasonlító eljárást nélkülözve.

Agnes Callamard, az ENSZ jelentésének felelőse arról beszélt, hogy a Fülöp-szigeteknek továbbra is be kell tartania az emberi jogi alapelveket, a fülöp-szigeteki rendőröknek és hivatalnokoknak pedig felelniük kell a törvénytelen gyilkosságokért.

Rodrigo R. Duterte augusztus 21-i sajtótájékoztatóján.
photo_camera Rodrigo R. Duterte augusztus 21-i sajtótájékoztatóján.

A hazájában továbbra is népszerű politikus válasza az volt erre, hogy vasárnap helyi idő szerint éjfélkor tartott egy két órán át tartó sajtótájékoztatót, ahol felvetette azt is, hogy országa akár az ENSZ-ből is kiléphet. Valahogy így:

Talán úgy fogunk dönteni, hogy kilépünk az ENSZ-ből. Ha ilyen csúnyán viselkedsz velünk, a kurva anyád, akkor otthagyunk.

Duterte arról is beszélt, hogy ha kilépnek, akkor kezdeményezni fogják, hogy Kínával és afrikai országokkal egy új nemzetközi szervezetet hozzanak létre. Az ENSZ-et dühösen szidó elnök valamiért még azt is felhozta, hogy a nemzetközi szervezet, illetve az USA nem tett semmit az interneten most éppen virálisan terjedő, a romok alól kihúzott ötéves szíriai kisfiú miatt.

A korábban egy ausztrál misszionáriusnő megerőszakolásával viccelgető Duterte nagyon formában van, a múlt héten például az amerikai nagykövetet küldte el. (Bloomberg, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.