50 fát készülnek kivágni a Gül Baba türbénél

belföld
2016 augusztus 22., 09:36
comments 167
photo_camera Ez a lépcső vezet a legkomolyabb favágóhelyszínre

Elkezdődött a Gül Baba türbe kétéves felújítás-átalakítása, és a 444 tudomása szerint nemsokára elkezdődik a nagy léptékű fairtás is a területen.

Buda, és az egész főváros legromantikusabb pontja volt a meredek, macskaköves kis utcán át megközelíthető Gül Baba türbe és közvetlen környéke. Ki tudja, milyen lehetett a Hódoltság-kori város hangulata, ez a hely legalább adott valami kapaszkodót ahhoz, hogy az ember elképzelje. Lelkes pestiként gimiben még én is ide hoztam el a csajokat, hogy utána ne merjek velük csókolózni, pedig amúgy eszembe sem jutott volna átjönni Budára. A hely hangulatához kifejezetten hozzátartozott a buja, rendezetlen növényzet, a kiserdő és a zöld bozót.

Ilyen többet nem lesz.

photo_camera Spontán növögetünk? Ki adott erre engedélyt?????

A türbét és környezetét egy magyar-török államközi megállapodás alapján a két ország együtt renoválja: a törökök fizetik az épület kipofozását-átalakítását, a magyar állami vagyont kezelő MNV Zrt. pedig a környezetéét. A gyakorlati munkát az MNV százszázalékos tulajdonában lévő KKBK, vagyis a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja végzi.

Természetesen próbáltam megtudni, hogy miért terveznek ekkora fairtást a nem is részben a fái miatt népszerű helyen. Hamar sikerült elérnem a terveket készítő Andor Anikót, az ismert kertépítészt. Ő azonban nem mondhatott semmit, mert a kiemelt kormányberuházás miatt titoktartási szerződést írt alá.

photo_camera A türbét szerencsére nem vágják ki az eddigi tervek szerint!

Kerestem a KKBK-t és az MNV-t is, végül az utóbbitól érkezett válasz. Ez alapján úgy tűnik, hogy

1.) az illetékesek elégedetlenek voltak azzal, hogy a Gül Baba türbe a város legcsendesebb, legintimebb, legromantikusabb pontjainak egyike, ehelyett egyfajta Erzsébet teret álmodnak ide:

A több hektáros terület teljesen megújul, Budapest vonzó színfoltjává válik. Nemcsak a síremlék és az oszlopos kerengő, hanem az egykori Wagner-villa megmaradt alépítményei is újjászületnek. A türbe környezete kávézóval, múzeummal és közösségi helyiségekkel bővül, valamint megújul a három környező utca.

2.) A virágok és a térdmagasságúnál kisebb növények jobban lobbiztak a fáknál:

Megszépül a közpark és megépül egy egyedülálló függőkert. A nagyméretű zöldterületen lépcsőzetesen követik egymást az örökzöldek és a tavaszi virágos növények egyedi látványossággá téve a területet. A rózsakertben és az illatkertben rozmaring, zsálya, kakukkfű és más illatozó virágok kavalkádja fogadja a látogatót. Az újjávarázsolt parkban padok, díszkút és rejtett esti fények szolgálják az érkezők élményét.

3.) A Gül Baba-környéki fák kifejezetten örülhetnek, hogy a végső megoldás helyett többüket csak átültetik:

A Gül Baba türbe és rózsakert felújítása az épület melletti magánterületen, illetve a terület környezetében található közterületi faállomány felújítását is szükségessé teszi. A tájépítészeti tervezés legfontosabb szempontja az értékes és egészséges fák, növények megvédése volt. Ezért a kivitelezési munkák alatt a legtöbb helyen kalodával védik meg a fákat, a növények egy részét pedig átültetik a II. kerület közparkjaiba.

4.) Az MNV nem szereti leírni, hogy 50 nagy fát vágnak ki, sokkal jobban hangzik, hogy hány aprót ültetnek:

A beteg, sérült vagy balesetveszélyes, illetve a beruházás végrehajtását elkerülhetetlenül akadályozó fák kivágására a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. fakivágási engedélyezési tervet készíttetett. A kivágandó fák helyére újak kerülnek, a több mint 130 darabból álló ültetvény jelentősen növeli a városrész igényes zöldfelületét.

A 444 úgy tudja, hogy a a környéken ki fognak vágni egy csomó sarjnövényként, vagyis spontán, magról meggyökeresedett fát, a Gül Baba utcából a türbe alatt elvezető ösvény melletti üres telken például. Ugyanígy berregni fog a láncfűrész a türbe alatti, a támfal és az ösvény alatti lejtőn felnőtt spontán kiserdőben is, hiába néz ki nagyszerűen.

A fák egy részét valóban a vasbeton támfalak megerősítése miatt kell kivágni a türbe körül. A Mecset utca felé támfalakkal megerősített függőkertek találhatók, bennük több fával, többek közt nyírekkel és papíreperekkel. A megrepedezett falak felújítása miatt itt is vágnak, illetve néhány fát megpróbának kiemelni és átültetni.

Látványtervet is kértünk az MNV-től, hogy megmutathassuk az olvasóknak a leendő parkot, ezt kaptuk:

A Gül Baba türbéje látványterve, amelyet 2016-ban az MNV küldött a 444-nek

Az irtás nemsokára elkezdődik, addig is edzzünk a keszegi favágóverseny felvételeivel, azon belül is a Vértesi Erdő Zrt. verhetetlen favágócsapatával:

link Forrás



Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.