Donald Trump saját családja cégeit pénzeli kampányán keresztül

külföld
2016 augusztus 23., 07:27
comments 159

Donald Trump idáig 7,7 millió dollárt költött el a kampányára érkezett támogatásokból, adományokból olyan cégeknél, amelyek családjához köthetőek

- derült ki a Szövetségi Választási Bizottság (Federal Elections Commission - FEC) összesítéséből, és ahogy közeledik a választási verseny a végéhez, ez a szám úgy növekszik.

photo_camera Trump beszél a republikánusok jelölőgyűlésén Cleveland-ben, július 21-én. / AFP PHOTO / JIM WATSON

Egyedül májusban minden, kampányára fordított ötödik dollár vándorolt Trump-céghez, 1,1 millió dollárral gyarapítva a családi forgalmat, júliusban pedig további 800 ezer dollár folyt be a Trump-birodalomba a kampányköltésekből.

Az amerikai kampányfinanszírozás szabályai egyszerűen nincsenek felkészülve arra, mi van, ha olyan irgalmatlan méretű cégbirodalommal rendelkező mágnások indulnak el az elnökségért, mint Trump.

A törvény megengedi például, hogy Trump a New York-i Trump Towert vegye bérbe kampánya főhadiszállásaként, azt viszont már nem, hogy jogdíjakat szedjenek a kampány során értékesített csecsebecsék után.

Csak júliusban 170 ezer dollárért bérelte ki a kampánycsapat az ingatlancézár New York-i tornyát, 48 ezer dollár ment a westchester-i Trump National Golf Club bérlésére. Májusban 4000 dollárt fizettek Trump fia, Eric Trump szőlőskertjének használata után, de jutott a gyerekek ismerőseinek, üzletfeleinek is. A milliószámra gyártott "Make America Great Again" feliratú sapkákat gyártó cég például Christl Mahfouz tulajdona, aki Eric Trump egyik alapítványának vezetőségében ül.

A Vice cikke megjegyzi azért, hogy Trump lánya, Ivanka Trump más módon is igyekszik kihasználni a kampány adta lehetőséget. Ő a republikánus jelölőgyűlésen tartott beszéde másnapján már arról tweetelt, hol lehet megvásárolni azt a cége által tervezett ruhát, amiben előző este a színpadra lépett. (Vice)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.