Halálbüntetést is kaphatnak, mégis nyilvánosságra hozta a Wikileaks több ezer szaúdi meleg nevét

külföld
2016 augusztus 23., 19:29
comments 163

Azzal vádolják, hogy a WikiLeaks szivárogtatóportált, hogy hanyagul és figyelmetlenül járt el akkor, mikor

nyilvánosságra hozta több ezer szaúdi állampolgár adatát.

A listákon olyan személyek szerepelnek, írja a Pinknews, akik

  • melegek,
  • HIV-fertőzöttek,
  • apasági viták szereplői,
  • vagy szexuális erőszaknak voltak áldozatai.

Szaúd-Arábiában mind a mai napig büntetik, akár kivégzéssel, a homoszexualitást. A Wikileaks-et kritizálók szerint indokolatlanul teszik ki támadásoknak a megnevezett embereket. A Julian Assange vezette szervezett azzal védekezett, hogy

a nyilvánosságra került listák nem szolgálnak új információval a szaúdi kormányzat számára, hiszen tőlük származik.

Azaz miattuk senkit nem fognak megbüntetni, mert már úgyis ismertek voltak a hatóságok előtt.

link Forrás

Azt a Wikileaks figyelmen kívül hagyja, hogy mondjuk a melegekről környezetük nem feltétlen tudta, hogy milyen a nemi indentitásuk.

Közben a hónap elején Ecuador engedélyt adott arra, hogy svéd ügyészek kihallgathassák a londoni nagykövetségén élő Julian Assange-t az ellene szexuális erőszak vádjával folyó eljárásban. Ez áttörést jelenthet az évek óta tartó diplomáciai huzavonában. A négy éve a követségen élő Assange szerint ha elutazna Svédországba, rögtön kiadnák az Egyesült Államoknak, ami felelősségre vonná a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott 250 ezer titkos diplomáciai irat kiszivárogtatása miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.