Meghalt a kötés királynője, Sonia Rykiel

GYÁSZ
2016 augusztus 25., 10:53
comments 14

86 éves korában Parkinson-kórja következtében elhunyt Sonia Rykiel francia divattervező, "a kötés királynője". Francois Hollande francia államelnök közleményében úttörőnek nevezte a tervezőt, aki lezser öltözékeivel "a mozgás szabadságát adta a nőknek".

Sonia Rykiel karrierje elején, 1968 augusztusában Párizsban. AFP PHOTO
photo_camera Sonia Rykiel karrierje elején, 1968 augusztusában Párizsban. AFP PHOTO

Rykiel karrierje az 1960-as években kezdődött, először magának kötött kismamaruhát, mert sehol sem talált elég kényelmes darabokat. Első női készruhabutikját 1968-ban nyitotta meg Párizsban.

"A lázadás divatja volt ez" - emlékezett vissza egy interjúban az indulás éveire, amikor első pulóvereinek elkészítéséhez kötni is meg kellett tanulnia. Sonia Rykiel megszabadította a nőket polgári öltözködés merev szabályaitól: kidobta a válltömést, a varrásokat kívülre helyezte és elkészítette az első pamut melegítőket.

Ahogy a vállalkozás növekedni kezdett, férfi és gyermekkollekciókat is piacra dobott, majd kiegészítőket és illatszereket is árulni kezdett. A stílus világában a csíkok jelentették a védjegyét. 1990-ben ötemeletes divatüzletet nyitott a francia fővárosban. A családi vállalkozásból mára nemzetközi márkanév lett, szalonjai országok tucatjaiban várják a vásárlókat.

Sonia Rykiel 2010-ben, párizsi rajzkiállítása megnyitója előtt. AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT
photo_camera Sonia Rykiel 2010-ben, párizsi rajzkiállítása megnyitója előtt. AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT

A vörös hajú divattervező számos képzőművészt megihletett: a leghíresebbek közül valók Andy Warhol róla készült portréi, többek között Karl Lagerfeld divattervező, Sara Moon és Helmut Newton fotóművészek örökítették meg arcmását. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.