Négy hétig küzdött a túlélésért az új-zélandi vadonban egy cseh nő

külföld
2016 augusztus 25., 08:30
comments 211
A Routeburn turistaút - itt tévedt el a cseh pár, csak ennél sokkal rosszabb időben. Az új-zélandi kormány felvétele.
photo_camera A Routeburn turistaút - itt tévedt el a cseh pár, csak ennél sokkal rosszabb időben. Az új-zélandi kormány felvétele.

Egy hónapon át küzdött a túlélésért egy cseh nő Új-Zéland egy kietlen, távoli vidékén, mire végre rátaláltak. A fiatal nő párjával együtt indult egy 32 kilométeres, eredendően csak háromnapos kirándulásra, de nem számítottak rá, hogy a Déli-sziget déli részén ilyenkor rendkívül zord időjárás is lehet:

a nagy hó eltakarta a turistajeleket, így eltévedtek.

A második napon a férfi egy meredek lejtőn kicsúszott és meghalt. A nő a következő három éjszakát a szabadban töltötte a fagyban. Majd szerencséjére rátalált az erdészek elhagyott kunyhójára, ahova be is tört. Itt talált tűzifát és némi élelmet, így sikerült visszamelegednie.

Valószínűleg egy másik kunyhóba is betörhetett élelmiszerért. Végül úgy döntött, hogy inkább helyben várja be a mentőket, nem próbálja meg kiverekedni magát a lavinaveszélyes tájon át.

"Ez valóban a legjobb döntés volt, mondta Olaf Jensen rendőrfelügyelő, miután szerdán megtalálták a nőt. Az is jó ötlet volt, hogy a kunyhó közelében egy nagy "H" betűt rajzolt a hóba, jelezve, hogy segítségre (help) van szüksége.

Az is kiderült, hogy miért csak most találták meg a nőt:

a cseh konzulátus csak szerdán jelezte a pár eltűnését.

A rendőrök megtalálták a túraútvonal elején a parkolóban hagyott autójukat, a helikopteres felderítők pedig így már hamar kiszúrták a hóba rajzolt H-t.

A rendőrség szerint amúgy a pár tapasztalt túrázó volt, és felszerelésük normál körülmények között megfelelő lett volna ehhez a túrához. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.